RIO 2016

FOTO: Olimpijski ogenj v Riu ugasnil: To so bile čudovite olimpijske igre

Objavljeno 22. avgust 2016 09.17 | Posodobljeno 22. avgust 2016 09.17 | Piše: STA, S. U.

Slovensko zastavo je nosila gorska kolesarka Tanja Žakelj.

RIO DE JANEIRO – Z barvito zaključno slovesnostjo so se uradno končale 31. poletne olimpijske igre v Riu de Janeiru. Organizatorji so pripravili skoraj triurni prikaz bogate brazilske kulture, vrhunec pa je bilo kot vedno vkorakanje športnikov na stadion Maracana, ki so se še enkrat poslovili od gledalcev. Slovensko zastavo je nosila gorska kolesarka Tanja Žakelj.

Na zaključni slovesnosti je sodelovalo več sto profesionalnih plesalcev, ki so se poklonili bogati tradiciji brazilske glasbe, kot sta samba in bossa nova. Glasba je imela osrednjo vlogo že na otvoritveni slovesnosti 5. avgusta.

Ob tej priložnosti so podelili tudi še zadnje medalje. Iz rok predsednika Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomasa Bacha so jih prejeli maratonci in med njimi zmagovalec iz Kenije Eliud Kipchoge.

Preden je olimpijski ogenj ugasnil, je Bach olimpijske igre v Riu označil za čudovite. »To so bile čudovite olimpijske igre v čudovitem mestu,« je dejal pred plešočimi športniki, prostovoljci in gledalci. »Prišli smo kot gostje, odhajamo kot prijatelji,« je dodal.

Pred tem je župan Ria Eduardo Paes olimpijsko zastavo predal Bachu, ta pa naprej Yuriko Koike – guvernerki Tokia, kjer bodo leta 2020 naslednje poletne olimpijske igre.

Nekaj deset tisoč gledalcev, ki so v močnem dežju sedeli na tribunah, je nepričakovano pozdravil japonski premier Shinzo Abe, ki mu je uspelo iz Tokia priti na drugi konec sveta v le nekaj trenutkih, zahvaljujoč preobrazbi v junaka iz video igric Super Maria.

Rio tudi po igrah ostaja na prelomnici

Igre v Riu de Janeiru so postregle s 16 dnevi vrhunskih športnih bojev. Ti bodo hitro pozabljeni, saj Brazilijo čaka nova pomembna naloga – izhod iz gospodarske in politične krize. Kako najti pot za boljši jutri, je tudi veliko vprašanje po letos največjem športnem dogodku na svetu, ki je pustil mešane občutke.

Brez brazilskega predsednika

Začasni brazilski predsednik Michel Temer, ki so ga na otvoritveni slovesnosti izžvižgali, nocoj na stadionu Maracana ni bil navzoč.

Predsednik organizacijskega komiteja olimpijskih iger Carlos Nuzman je priznal, da je bila organizacija prvih olimpijskih iger v Južni Ameriki izziv. »Ponosen sem na Rio, državo in ljudi,« je dejal in zatrdil, da se je Rio medtem spremenil. »Zdaj je boljše mesto in še vedno čarobno,« je dodal.

Olimpijske igre se selijo v Azijo

Zdaj se bodo olimpijske igre za nekaj časa preselile v Azijo. Leta 2018 bodo zimske olimpijske igre v Pjongčangu v Južni Koreji, naslednje poletne olimpijske igre pa leta 2020 v Tokiu. Dve leti pozneje bodo zimske olimpijske igre v kitajskem Pekingu. Mednarodni olimpijski komite od Korejcev, Japoncev in Kitajcev pričakuje brezhibno organizacijo.

V Riu se sicer še ne poslavljajo povsem od športnikov. Od 7. do 18. septembra se bodo namreč v mestu merili še športniki invalidi na paraolimpijskih igrah. Tik pred začetkom prirediteljem manjka 50 milijonov evrov, prodanih je namreč šele dvanajst odstotkov vstopnic.

Deli s prijatelji