V NULO

Doping, seks in pohlep v olimpijski družini

Objavljeno 21. avgust 2016 14.26 | Posodobljeno 21. avgust 2016 14.26 | Piše: Rok Tamše
, Poročevalec z OI 
v Riu de Janeiru

Za številne zgodbe z negativnim prizvokom niso bili potrebni brazilski kriminal, njihova gospodarska kriza in pomanjkljivosti pri organizaciji olimpijskih iger. Za vse so poskrbeli kar znotraj tako opevane olimpijske družine.

V Riu de Janeiru se končujejo 31. poletne olimpijske igre, do pisanja tega članka pa v Braziliji nismo doživeli napovedanih groženj, da bodo največji svetovni športni dogodek uničili teroristični napadi, virus zika, zastrupitve zaradi močno onesnaženega morja, nasilne množične demonstracije zaradi velike gospodarske krize v Braziliji ali kriminalne združbe iz revnih favel, ki obiskovalce enega izmed najbolj razvpitih mest ropajo vsevprek, pri čemer človeško življenje ni vredno počenega groša.

Zdi se, da se bolj kot prebivalci Ria, če izvzamemo posamezne incidente in navijanje za njihove ljubljence, z letošnjimi olimpijskimi igrami ukvarjajo udeleženci iz tujine, od športnikov, novinarjev in funkcionarjev do turistov v močno razredčenih vrstah, ki so kljub številnim grožnjam le prišli spremljat športne boje olimpijcev. Da bi lahko bili priče zgodbam z negativnim prizvokom, nismo potrebovali brazilskega kriminala, njihove gospodarske krize in pomanjkljivosti pri organizaciji OI. Za vse so namreč poskrbeli kar znotraj tako opevane olimpijske družine.

Ponujene roke ni sprejela

O državno podprtem večletnem dopingiranju v Rusiji, razkritem v poročilu svetovne antidopinške agencije (WADA) tik pred začetkom iger, čivkajo že ptički na vejah. Prav tako o gnilem kompromisu Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK), ki je odgovornost za nastop posameznih ruskih športnikov preložil na svetovne panožne zveze. Tako smo bili priče rednemu žvižganju ruskim športnikom, ki jih tekmeci, sploh tisti iz anglosaksonskega sveta, očitno ignorirajo in prezirajo ter s tem pribijajo na sramotilni steber.

Ruska plavalka Julija Jefimova je tik pred zdajci dobila zeleno luč za nastop v Riu, v tekmi na 100 metrov prsno pa je osvojila srebrno kolajno za Američanko Lilly King, ki Rusinji ni hotela niti stisniti ponujene roke, na novinarski konferenci pa se je škodoželjno naslajala nad tekmico: »Mislim, da je moja zmaga dokaz, da lahko na vrh prideš čist.« Jefimova je v solzah pojasnjevala, da ni kriva ter da sploh ne ve, kako je v tej veliki zmedi sploh lahko priplavala do srebrne kolajne.

5500 testov, trije grešniki

Medtem so z iger nagnali dopingiranega poljskega dvigovalca uteži in bolgarsko atletinjo, na tapeti je tudi kitajska plavalka. Med tekmovanji so opravili 5500 krvnih in urinskih testov ter preverjanj bioloških potnih listov. Zanesljivo bomo o nekaterih dopinških grešnikih izvedeli šele čez leta, saj bodo lahko tudi čez osem let znova testirali zamrznjene vzorce, ki bodo takrat z napredkom tehnologije in dodatnim znanjem pri odkrivanju prepovedanih poživil dokončno razgaljeni.

Glavna žvižgačica v ruski dopinški aferi, atletinja Julija Stepanova, se boji za svoje življenje. Po prebegu v ZDA, kjer z možem Vitalijem živi na skriti lokaciji, ni povsem mirna, saj je nekdo nezakonito vdrl v njen račun znotraj spletnega sistema WADA, s tem pa je najverjetneje odkril tudi lokacijo njenega prebivanja. »Če se nama kaj zgodi, vedite, da ni šlo za nesrečo,« je sporočila Stepanova.

Olimpijska vas: 
seks pred finalom

Prebivanje okrog 18.000 športnikov, trenerjev, zdravnikov, fizioterapevtov in drugih članov olimpijskih reprezentanc je že samo po sebi težko obvladljiv logističen zalogaj. Svoje so prispevale nedokončane napeljave v sobah, slab čistilni servis v 31 stolpnicah ter organizacije prehrane in pranja perila. Če k vsemu temu dodamo še mladost, razigranost po nastopih, tkanje novih vezi v pravcatem športnem babilonu in medsebojno telesno privlačnost, potem je povsem logično, da so prireditelji za prebivalce olimpijske vasi med drugim pripravili tudi 450.000 kondomov. Ste pomislili na seksualni živžav? Tega ne bo nihče potrdil, ovrgel pa tudi ne.

Maroški in namibijski boksar Hassan Saada in Jonas Junias sta očitno imela svojo predstavo o seksualnih užitkih in slovesu Brazilk. Že takoj po nastanitvi v vasi sta se namreč spolno izživljala nad sobaricami. Zaradi spolnega napada na domače delavke ju je policija pridržala, hkrati pa so ju izključili iz tekmovanja.

V policijski preiskavi se je zaradi fizičnega nasilja znašel tudi neimenovani bolgarski športnik. Ena od sobaric je povedala, da se je incident zgodil, ko je skupaj s kolegicami prišla pospravljat športnikovo sobo. Toda Bolgar je vztrajal, naj zapustijo sobo, ter sprva udaril eno, nato pa napadel še preostale.

Pohlep pod petimi krogi

Čeprav Mednarodni olimpijski komite služi milijarde evrov s prodajo televizijskih, radijskih in spletnih pravic za olimpijske igre ter od sponzorjev dobiva še na stotine milijonov evrov, glavni nosilci olimpijske blagovne znamke petih krogov – športniki ne dobijo nobenih denarnih nagrad za osvojene kolajne in rekorde. Vsaj ne od MOK, medtem ko jih njihove države nagrajujejo precej različno.

Precej večji zaslužek si je od nezakonite prodaje vstopnic za OI v Riu obetal nihče drug kot predsednik evropskih olimpijskih komitejev, 71-letni Irec Pat Hickey, ki je tudi član izvršnega odbora MOK, hkrati pa vodi britansko podjetje, ki tiska vstopnice. Brazilske oblasti so ga aretirale, ko je imel pri sebi več kot tisoč olimpijskih vstopnic po previsokih cenah. Isto podjetje je bilo v preprodajo na črnem trgu vpleteno že v času svetovnega nogometnega prvenstva 2014.

Samo za slovesnost ob odprtju je bilo na črnem trgu v obtoku za 7200 evrov vstopnic. Predaja naj bi potekala v nekem hotelu v predelu Barra. Skupno naj bi vrednost prodanih vstopnic za najbolj gledane dogodke na igrah presegla 2,8 milijona evrov. Zadrega v olimpijski družini je popolna, funkcijo vršilca dolžnosti predsednika evropskih olimpijskih komitejev (EOC) pa je zdaj prevzel podpredsednik Janez Kocijančič, ki bo moral miriti strasti v krovni športni organizaciji, ki je ob precejšen ugled. Ruska plavalka Julija Jefimova, ki so ji nastop dovolili tik pred začetkom OI, sploh ne ve, kako je v tej veliki zmedi lahko osvojila srebrno kolajno.

Najbolj vroča noč

Za najbolj razvpito seksualno afero v olimpijski vasi je poskrbela brazilska skakalka v vodo Ingrid Oliveira. Ostala je brez mesta v ekipi, potem ko je naprej svojo partnerico Giovanno Pedroso vrgla iz sobe in se vso noč predajala posteljnim užitkom s kajakašem Pedrom Goncalvesom. Naslednji dan jo je čakal finale v sinhronih skokih v vodo z desetmetrskega stolpa, a se je skupaj s Pedrosovo uvrstila na zadnje mesto. »Štiri leta sem čakala na olimpijske igre, ona pa se je raje zabavala in me vrgla iz sobe,« je Pedrosova medijem izdala zdaj že nekdanjo prijateljico in sotekmovalko. Po vasi kroži šala, da bi Pedro pač moral poskrbeti za obe, če že tekmujeta v paru. Koliko za medalje

 Koliko za medalje

Olimpijci, ki so osvojili medalje, večinoma ne ostanejo praznih rok. Različno bogato jih v domovini nagradijo državne oblasti, nacionalni olimpijski komiteji in sponzorji. Tina Trstenjak bo tako za zlato kolajno prejela 20.000 evrov od OKS in 20.000 evrov od ministrstva za znanost, izobraževanje in šport (prvi znesek je obdavčen, drugi pa ne). Srebrna Peter Kauzer in Vasilij Žbogar bosta prejela po istem pravilniku dvakrat po 17.500 evrov, bronasta Ana Velenšek pa dvakrat po 15.000 evrov. Športniki od MOK ne dobijo denarnih nagrad za osvojene kolajne.

Deli s prijatelji