NA VRHU SVETA

Borila se je kot lev, imamo zlato medaljo!

Objavljeno 10. avgust 2016 00.15 | Posodobljeno 10. avgust 2016 00.25 | Piše: STA, T. B.

Tina Trstenjak je postala olimpijska prvakinja.

RIO DE JANEIRO – Judoistka Tina Trstenjak (25) si je na olimpijskih igrah v Rio de Janeiru prislužila zlato medaljo. V finalu kategorije do 63 kilogramov je z iponom po minuti in 45 sekundah premagala Francozinjo Clarisso Agbegnenou (23).

Dvoboj dveh izkušenih tekmovalk se je začel s tradicionalno agresivnim pristopom Trstenjakove, a tudi Francozinja ni dosti popuščala. Že v drugi minuti pa si je Trstenjakova priborila juko, iz prvega prijema se je Francozinja sicer izvila, toda Tino jo je preprijela, nato pa je ni več izpustila in je najhitreje zaključila prav tekmo za zlato.

Že pred tem je morala pozno popoldne po našem času narediti prvi korak. V težko pričakovanem polfinalu, ki ob zmagi že prinaša kolajno, se ni ustrašila vseameriške prvakinje Mariane Silva ter glasne in nabite dvorane Carioce 2 v olimpijskem parku. Tekmovalki sta se sicer pomerili prvič, varovanka Marjana Fabjana pa je nevaren dvoboj ves čas nadzirala. Prvo juko si je priborila že po minuti boja, nato pa čakala na svojo priložnost in jo dočakala v zadnji minuti, ko je Silvovo stisnila v končni prijem.

Tina, aktualna svetovna in evropska prvakinja ter glavna favoritinja za zlato medaljo, je prvi krog kot nosilka turnirja izpustila. Na tatami je stopila šele v drugem krogu in premagala Italijanko Edwige Gwend. Fizično močna, a nekoliko počasnejša Italijanka Slovenki očitno zelo ustreza, saj je z njo izgubila le prvi dvoboj leta 2011, nato pa dobila šest borb zaporedoma. Pred olimpijskim turnirjem jo je nazadnje premagala letos v polfinalu evropskega prvenstva v Kazanu. V četrtfinale se je Trstenjakova uvrstila po zaslugi dveh kazni za Italijanko.

V četrtfinalu je varovanka Marjana Fabjana nato ugnala še bronasto z letošnjih azijskih iger, Kitajko Junsjo Jang, s katero v karieri še ni izgubila. Tokrat je dvoboj zaključila v zadnji minuti s končnim prijemom, za katerega je treba 20 sekund.

V sredo bo Slovenijo v prvem olimpijskem parku v Južni Ameriki zastopal Mihael Žgank v kategoriji do 90 kg.

Tini ob izjemnem uspehu najiskreneje čestitamo!

Deli s prijatelji