NOV OLIMPIJSKI TROJČEK

Bolt legenda kot Marley

Objavljeno 22. avgust 2016 11.43 | Posodobljeno 22. avgust 2016 11.45 | Piše: M. U.

Usain Bolt si je v sprinterski štafetni preizkušnji na olimpijskih igrah v Riu pritekel še tretje zlato. Zdaj ima skupaj, tako kot Paavo Nurmi in Carl Lewis, kar devet zlatih olimpijskih odličij, a z razliko, da jih je dobil v prav toliko disciplinah.

Usain Bolt je še devetič olimpijsko ugriznil v zlato. Foto: Reuters

RIO DE JANIERO – Jamajški superzvezdnik Usain Bolt je po Pekingu leta 2008 in Londonu pred štirimi leti spet osvojil olimpijski zlati trojček, v Riu de Janeiru je namreč z Jamajko zmagal še v štafetnem teku na 4 x 100 m. Pred tem je bil že zlat na 100 in 200 m, skupaj ima torej kar devet zlatih olimpijskih odličij. Poleg Bolta so v Riovi štafeti za Jamajko tekli še Asafa Powell, Yohan Blake in Nickel Ashmeade, postavili so čas 37,27. Tridesetletni Bolt je osvojil še enajst zlatih medalj na svetovnih prvenstvih. Prav zadnji dan OI je napolnil trideset let, zatrdil pa je, da je v Riu zadnjič tekmoval na olimpijskih igrah. V zgodovini OI sta z devetimi zlatimi med atleti še Finec Paavo Nurmi, ki pa ima še tri srebrna odličja, in Američan Carl Lewis z dodatnim srebrom. A nobeden od njiju ni zmagal devetkrat v prav toliko disciplinah. Finski srednjeprogaš Nurmi je na olimpijskih igrah tekmoval med letoma 1920 in 1928, medalje pa je osvajal v tekih na 1500 metrov, 5000 metrov, 10.000 metrov, v krosih ter v ekipnih tekih. Lewis pa je kolajne osvajal na olimpijskih igrah med letoma 1984 in 1996, in sicer v tekih na 100 in 200 metrov, v štafetni preizkušnji na 4 x 100 metrov ter v skoku v daljino. Na olimpijskih igrah v Los Angelesu leta 1984 je Lewis pobral celo štiri zlata odličja, in to v vseh omenjenih disciplinah. Na poznejših igrah je kraljeval zlasti v skoku v daljino, saj je v tej disciplini osvojil še tri zlate medalje.

Boltu je v Riu spodletelo le, zaradi težav s poškodbo v sezoni sicer pričakovano, da bi izboljšal svetovni rekord na 200 m, kar si je želel po prihodu v Brazilijo. Sicer je 23. julija na diamantni ligi v Londonu v svojem prvem teku po poškodbi in odpovedi nastopa na jamajških olimpijskih kvalifikacijah zmagal na 200 m in komaj premagal mejo dvajsetih sekund. To mu ni preprečilo, da ne bi bil ponovno najhitrejši sprinter na OI, kot tudi v Pekingu, kjer je bilo lani SP, ko na tekmovanje zaradi poškodbe ni prišel najbolje pripravljen, pa je vseeno osvojil tri zlate medalje. Njegova svetovna rekorda na 100 in 200 m (9,58 in 19,19) ostajata iz avgusta 2009 s svetovnega prvenstva v Berlinu.

Ponosen nase

S tretjo zaporedno trojno zmago v olimpijskih sprintih se je Usain Bolt tudi dokončno vpisal med športne legende. Med športnimi navdušenci priljubljeni Jamajčan svoje uspehe pripisuje zlasti predanosti, upa pa, da je letvico postavil dovolj visoko, da je ne bo zmogel nihče več. »Tu imate. Najboljši sem. To sem si vedno želel, nikoli nisem bil zadovoljen. Zdaj mi je odleglo, uspelo mi je, sem srečen in ponosen nase,« je upravičeno neskromni Jamajčan dejal po štafetnem teku. Zadnje od devetih zlatih odličij so mu pomagali osvojiti rojaki Asafa Powell, Yohan Blake in Nickel Ashmeade. »Samo gledal sem jih in molil, da ne bi zamočili. Ko sem prejel palico, pa sem že vedel, da mi bo uspelo,« je povedal Bolt, ki je svetovni rekorder tudi z jamajško štafeto; čas 36,84 so postavili na londonskih OI. »Po devetih zlatih olimpijskih odličjih je res postal nesmrten,« se je strinjal njegov ekipni sotekmovalec in partner na treningih Yohan Blake. Asafa Powell pa je dodal. »To je težko pojasniti. Je resnična atletska veličina, legenda.« Bolt, ki se bo po njegovi napovedi upokojil naslednje leto po svetovnem prvenstvu v Londonu, ob občutju zmagoslavja ni skrival otožnosti ob slovesu z olimpijskih stez. »Vedel sem, da bo prišel ta trenutek. Prav gotovo bom pogrešal navijače, to energijo. In pogrešal bom tekmece. Zdaj ko sem na atletski stezi dosegel vse, kar sem si želel, si bom moral postaviti nove cilje,« je načrtovala jamajška strela. Za slovo od olimpijskih stez so mu Riovi prireditelji ob častnem krogu po štafetni zmagi zavrteli skladbo Jammin drugega legendarnega Jamajčana Boba Marleyja

Deli s prijatelji