OI, TENIS

Andy Murray po hudem boju ubranil olimpijski naslov

Objavljeno 15. avgust 2016 09.18 | Posodobljeno 15. avgust 2016 09.18 | Piše: STA, S. U.

Škot je postal prvi v zgodovini, ki je ubranil olimpijsko zlato med posamezniki.

RIO DE JANEIRO – Škot Andy Murray, drugi teniški igralec sveta, je v izjemnem finalu olimpijskega teniškega turnirja v Riu de Janeiru ugnal Argentinca Juana Martina del Potra s 7 : 5, 4 : 6, 6 : 2 in 7 : 5 ter ubranil naslov iz leta 2012 v Londonu. Nepostavljeni Del Potro je v prvem krogu presenetljivo izločil Srba Novaka Đokovića, prvega na svetovni lestvici.

Finalni boj, ki se bo v zgodovino vpisal kot eden najlepših, je trajal kar štiri ure in dve minuti. Po njem je Murray postal prvi v zgodovini, ki je ubranil olimpijsko zlato med posamezniki. Del Potro pa je po bronu v Londonu, kjer je pred štirimi leti v malem finalu ugnal prav Srba Novaka Đokovića, osvojil še svoje drugo olimpijsko odličje.

»Finalni dvoboj je izjemno stresen, poln padcev in vzponov, a najbolj vesel sem, da sem zdržal in ubranil prvo mesto iz Londona. V zadnjih letih sem v finalih za grand slam doživel nekaj bolečih porazov, od njih sem se zagotovo nekaj naučil, te izkušnje pa sem tudi unovčil,« je po zmagoslavju dejal Škot.

Vrnitev Hingisove

Pred moškim finalnim dvobojem so si zlate medalje priborili še Rusinji Jekaterina Makarova in Jelena Vesnina ter Američana Bethanie Mattek Sands in Jack Sock. V ospredju zgodbe teniških dvojic v Riu pa nazadnje nista bili zlati Rusinji, ampak srebrna Martina Hingis. Zdaj že veteranka pri 35 letih, nekoč pa najboljša na svetu, se je namreč na igrišča pod petimi krogi vrnila po kar 20 letih premora, njen cilj pa je bil jasen – dobiti olimpijsko medaljo, najraje kar zlato.

Nazadnje je igrala na OI 1996 v Atlanti pri 15 letih, zdaj pa je razplet finala v Riu pospremila z mešanimi občutki. Ima medaljo, a poraz v finalu ženskih dvojic je pustil nekaj grenkega priokusa. »Seveda sem malo razočarana. Toda imela sem priložnost, da se borim za zlato. Če seštejem vse, kar se je ta teden dogajalo ... Super,« je nazadnje stvari v pozitivno stran le obrnila Švicarka.

Japonec Kei Nishikori je posamezniki osvojil bron. V malem finalu je premagal Španca Rafaela Nadala. Nadal, ki je bil olimpijski prvak leta 2008 v Pekingu, je Rio postavil za enega večjih ciljev te sezone, saj je večino izgubil zaradi poškodb.

Na olimpijskem teniškem turnirju v Riu se je danes končalo tudi tekmovanje v mešanih dvojicah. Zlato sta osvojila Američana Bethanie Mattek Sands in Jack Sock, ki sta v finalu premagala rojaka Venus Williams in Rajeeva Rama. Venus Williams je sicer izenačila rekordne peto olimpijsko kolajno v teniški zgodovini; pred današnjim finalom je imela v zbirki štiri zlate medalje, med posameznicami (2000) ter ženskimi dvojicami v navezi s sestro Sereno (2000, 2008, 2012).

Olimpijska rekorderka med teniškimi igralkami po številu medalj je tudi Britanka Kathleen McKane, ki je med 1920 in 1924 dobila zlato in po dve srebrni ter bronasti medalji. Venus Williams s štirimi zlatimi medaljami prvo mesto deli s sestro Sereno Williams, tri od tega sta skupaj slavili med dvojicami v Sydneyju (2000), Pekingu (2008) in Londonu (2012).

Deli s prijatelji