OVIRATLON

Z elektro žura po vseh štirih

Objavljeno 30. junij 2017 12.50 | Posodobljeno 30. junij 2017 12.51 | Piše: Anita Drev

Oviratlon v Planici: na osmih kilometrih kar 23 neverjetnih preizkušenj.

Ohladitev v jezeru. Foto: Damjan Končar

Pred startom premiernega oviratlona v Planici med oviratlonci zagotovo ni bilo nikogar, ki mu pogled na planiško velikanko ne bi pognal vsaj malo adrenalina po žilah. Kraljica med letalnicami je namreč zahtevala, da se z dna podajo na vrh njenega zaletišča in pri tem premagajo več kot 200 metrov višinske razlike. Kar je občudovanja vreden podvig, četudi si človek zada samo ta izziv. A za oviratlonce je bila to le ena izmed preizkušenj, saj jih je na osemkilometrski trasi skupno čakalo kar 23. Začelo se je z ogrevanjem na startu, ki ga je vodil neprekosljivi Matej Cankar, motivator oviratloncev že od prve izvedbe na Pokljuki leta 2012.

Nato pa ... Zunaj prijetnih 20 do 25 stopinj Celzija, prva ovira pa severni tečaj? Seveda, če si v Nordijskem centru Planica, ki ima ledeno dvorano, v kateri je tudi poleti – sneg. Naslednja je bila elektro žur, ena izmed klasik, ki vselej poskrbi za to, da se glas o oviratlonu sliši še nekaj dni, če ne celo tednov po dogodku. Pa čez mravljišče in po vseh štirih ter čez prelaz, ki je tudi že eden izmed prvih kazalnikov, kako dobri so oviratlonci pri udejanjanju tistega, kar organizatorji od njih najbolj pričakujejo – timskega duha in pripravljenosti pomagati drug drugemu. Pomemben atribut je tudi zabava. Zato je na progi vsake toliko ovira, katere glavni namen je, da smeha ne (z)manjka. Ena takih je štuporamo. Če sodimo po njej, je videti, da oviratlonci drug drugega zelo dobro prenašajo tako dobesedno kot v prenesenem pomenu. Ena od novosti oviratlona v Planici je bil labirint, ki so ga zasnovali v Labyrinth Ljubljana.

 

Ko enkrat zbereš pogum za premagovanje takšnega izziva, ugotoviš, da je večina stvari v življenju nemogočih zgolj tako dolgo, dokler se jih ne drzneš preizkusiti.

Potem pa … 60-metrski predor, v katerem ni bilo, razen rdečih lučk, niti kančka svetlobe. Z ovirami v zadnji tretjini so organizatorji poskrbeli, da bi temu delu proge, če si izposodimo kolesarski žargon, zlahka rekli kraljevska etapa. Odprla jo je kraljica doline, planiška velikanka. A srca tokrat niso trepetala zaradi naših skakalnih orlov, temveč je lepotica bratov Gorišek na vrhu svojega zaletišča pričakovala kar svoje opazovalce. Seveda je trud vsakega med njimi bogato poplačala s čudovitim razgledom, predvsem pa z zavestjo, da ko enkrat zbereš pogum za premagovanje takšnega izziva, ugotoviš, da je večina stvari v življenju nemogočih zgolj tako dolgo, dokler se jih ne drzneš preizkusiti. Zaradi poletnih temperatur je bilo seveda treba poskrbeti za še eno ohladitev, za kar je bil kot naročen skok v ledeno mrzlo jezero. Po podelitvi nagrade najbolj kreativno in izvirno oblečeni ekipi, za katero je poskrbel Pustolovski park Geoss – osvojila sta jo člana ekipe Dobre vile – in predaji donacije v višini 2316 evrov URI Soča (ta jo bo namenila za nakup prilagojenih športnih pripomočkov, ki bodo pomagali otrokom k še uspešnejši rehabilitaciji) se je oviratlonsko rajanje nadaljevalo z glasbeno popestritvijo, za katero je poskrbel Vlado Pilja. Debi pa so v Planici doživeli tudi otroci, ki so na Hofer Junior oviratlonu svoje junaštvo preizkusili na prilagojeni različici ovir za velike. Zadovoljni niso bili le udeleženci, temveč tudi organizatorji. »Prepričan sem, da smo postavili nov, izjemen mejnik. Izjemno sem hvaležen vsem, ki so nam tako ali drugače pomagali, še posebno pa sem ponosen na vse fante in dekleta, ki so soustvarili ta zares fantastični dan. Predvsem velika zahvala oviratlonkam in oviratloncem, ki skupaj z nami živite našo zgodbo. Brez vas nam ne bi uspelo!« je povedal predsednik Športnega društva Oviratlon Luka Ravnič, ki zagotavlja, da ekipi ne bo zmanjkalo izzivov.

Deli s prijatelji