VADBA

Veslanje – popolna vadba brez nevarnosti

Objavljeno 13. februar 2015 22.56 | Posodobljeno 13. februar 2015 22.57 | Piše: Rok Tamše

Vadba na veslaških simulatorjih je vse bolj priljubljena, ker je prijazna do mladih in starih, tudi tistih s čezmerno težo ali celo lažje poškodovanih. Trenirati je možno tudi z olimpionikom Iztokom Čopom.

Sloviti veslač Iztok Čop je z ergometrom na ti. Foto: Mavric Pivk

Ko kdo omeni veslanje, skoraj zagotovo pomislite na našega veslaškega šampiona Iztoka Čopa, enega najboljših slovenskih športnikov vseh časov. Čop je leta 2012 po osvojeni olimpijski kolajni na igrah v Londonu končal bogato tekmovalno kariero. Toda ostal je v veslanju, saj tesno sodeluje s proizvajalci čolnov, z njegovo angažiranostjo pa postaja pri nas vse bolj priljubljena vadba na simulatorjih veslanja. 

Te simulatorje imajo tako rekoč že v vsakem boljšem fitnesu, če pa vas skozi to izjemno učinkovito in varno vadbo vodi mojster šampionskega kova, potem bo vse skupaj še kakovostnejše, dobilo pa bo še dodaten športni mik. Mišice in sklepi se pri veslanju gibljejo precej bolj kot pri večini drugih dejavnosti. To pomeni, da se mišice raztegujejo in sklepi premikajo v večji meri, kar zagotavlja večjo mišično prožnost in gibljivost sklepov. Mišične obremenitve so simetrične, saj hkrati in enako obremenjujete in krepite levo in desno polovico telesa, gibanje pa je enakomerno in ritmično, še zdaleč ne sunkovito.

Velika poraba kalorij

Veslanje na simulatorju omogoča aerobno in anaerobno vadbo, doseganje in vzdrževanje želene telesne pripravljenosti in teže, saj tovrstno gibanje vsega telesa vodi k veliki porabi kalorij. S pravilno tehniko preprečite čezmerno obremenjevanje hrbtenice, posameznih okončin in sklepov, kar omogoča poljubno dolgo vadbo.

Delajo vaše noge, saj vsak zaveslaj omogoča popolno pokrčenje in izteg nog. Pri tem so vključene mišice stopal, meč, stegen, zadnjice, bokov ter podkolenske kite, pritisk na kolena pa je neznaten. Krepite trebušne in hrbtne mišice, maščobo topite tudi v pasu, učvrstili boste tudi roke in ramenski obroč. Aktivno je torej vse telo, vse skupaj pa je tudi povsem varno, če boste usvojili pravilno tehniko veslanja in se boste pred vadbo tudi primerno ogreli. Iz treninga v trening boste lahko povečevali frekvenco zavesljajev in njihovo intenzivnost in se morda na koncu počutili kot vrhunski veslač. Če vas mika vaditi pod vodstvom Iztoka Čopa, ga najdete na spletni strani rowing.si, sicer pa za nasvet povprašajte inštruktorje v vašem fitnesu. In potem? Potem pa morda kar resnično veslanje na Blejskem jezeru, Dravi ali na morju. 

Deli s prijatelji