TEKAŠKI MAJ

Pot ob žici in Maraton treh src

Objavljeno 20. april 2016 16.25 | Posodobljeno 20. april 2016 16.27 | Piše: R. T.

Samo še danes prijave za Tek trojk, v Prekmurju maraton odslej v enem krogu.

Tudi letos pokojnemu Pavletu Kozjeku v spomin – njegova žena Nada s sotekačema

Ne čakajte nestrpno ne maj, saj je ta pred vrati! To velja predvsem za vse več slovenskih tekaških rekreativcev in atletov, ki se bodo udeležili kultnega teka trojk na jubilejni, 60. prireditvi Pohod Ljubljana – ta ima sicer priljubljenejše ime Pot ob žici (letos bo od 5. do 7. maja) –, ali pa za tiste, ki se pripravljajo na 36. izvedbo Maratona treh src v Radencih, ki je na sporedu 21. maja. Na prekmurski ravnici že dolgo ne organizirajo samo tekov na različnih razdaljah, na svoje griče in ob Muro zvabijo tudi vse več pohodnikov.

Samo še danes se lahko prijavite na Tek trojk na Poti ob žici, to unikatno tekmovanje v svetu; storite to kar na spletni strani www.pohod.si. »Pričakujemo 6000 tekačev v trojkah in 28.000 do 30.000 pohodnikov,« pravi Gojko Zalokar iz Timinga Ljubljana. V znamenju 60-letnice prireditve so na Krakovskem nasipu pred dnevi odprli temu posvečeno razstavo na velikih panojih. Včeraj so razstavo o pohodu odprli še v Mestnem muzeju Ljubljana, v ponedeljek pa bodo v Galeriji Kresija odprli razstavo Tomaža Alaufa z naslovom Strast, imenovana pohod, na kateri so zbrali artikle, ki so bili na 60 pohodih. »Če bi hoteli pokazati vse, bi potrebovali Halo Tivoli. Odločili smo se za posamezne iz vseh let dogodka,« je še pojasnil Zalokar. S podjetjem Snaga si bodo prizadevali za dogodek brez smeti (zero waste), kar tudi pritiče zeleni prestolnici Evrope.

V Radencih se bodo tekači letos srečali s prenovljeno traso v enem krogu za maratonce na 42-kilometrski progi. »Tekače bo pot vodila od Radencev proti Gornji Radgoni in potem v Avstrijo. Kar štirikrat bodo prečkali mejo. Certifikat za novo progo smo dobili za prihodnjih pet let,« je dejal predsednik organizacijskega odbora Boštjan Gerlec. »Polmaraton bo potekal od Radencev do avstrijske Radgone in nazaj. Krajši teki so isti kot v prejšnjih letih. Maratonska proga je razgibana, a ni hujših vzponov. Tekli bodo po asfaltu, razen 1,5 kilometra po urejenem makadamu skozi gozdiček,« je dodal generalni sekretar Maratona treh src Marko Pintarič. Že zdaj imajo 15 odstokov več prijav za maraton kot lani v tem obdobju. Prijave zbirajo do 5. maja, pričakujejo 4700 odraslih tekačev, skupaj z otroki in pohodniki bi radi našteli blizu 10.000 udeležencev. Na tradicionalni zabavi v soboto zvečer, letos bo zažigala skupina Big Foot Mama, pričakujejo še dodatnih 5000 obiskovalcev. Ni kaj, tekaški maj bo zelo pester.

Deli s prijatelji