ČAS ZA AKCIJO

Oviratlon na Pokljuki: čas za prijavo se izteka

Objavljeno 16. junij 2015 18.34 | Posodobljeno 16. junij 2015 18.36 | Piše: E. N.

V petek, 19. junija, se zaključi zbiranje prijav za vrhunec letošnje oviratlon sezone, ki bo na sedaj za oviratlonce že povsem domačem terenu, v osrčju pokljuških gozdov 4. julija.

Organizatorji v teh dneh opravljajo še zadnja testiranja ovir. Teh bo spet več kot prejšnje leto, kar 23, torej tri več kot leta 2014, men njimi pa bo vsaj pet povsem novih. Med novostmi največ stavijo na t. i. debelo črevo, katerega podrobnosti bodo ostale skrite vse do dneva D, pa na plezanje po 'špagi' in na ovire, narejene iz materiala, ki je še posebej značilen za Pokljuko, torej iz lesa. Seveda pa ne bodo manjkale niti tradicionalne, kot so blatna kopel, vodna osvežitev, elektrožur in tobogan spolzki Janez.

Edinstvena preizkušnja, na kateri udeleženci premagujejo ovire, zasnovane po vzoru treninga specialnih enot, s čimer preizkusijo svojo vzdržljivost, moč, agilnost, psihično trdnost in sposobnost za skupinsko delo, je bila leta 2012 prva tovrstna športno-rekreativna prireditev pri nas. Že od prve izvedbe velja za sinonim nepozabnega doživetja, ki privabi mlade in mlade po srcu, predvsem pa tiste, ki jim pri športni aktivnosti več kot boj za točke, sekunde in uvrstitev pomenijo preseganje meja lastnih sposobnosti ob pomoči drugim udeležencem ter seveda, česar pri oviratlonu ne manjka, druženje in zabava. Priljubljenost oviratlona dokazujejo tudi številke – lani se je na Pokljuki zbralo že več kot 2600 oviratlonk in oviratloncev.

Vsako leto več ovir

Z rastjo udeležbe rastejo tudi ovire. Organizatorji svoje ideje, s katerimi bodo presenetili oviratlonce, tako kot vselej tudi letos spretno skrivajo. Pomemben element oviratlona so namreč tudi presenečenja, ki poskrbijo, da se udeleženci preizkusijo, kako se znajdejo v povsem neznanih in nepredvidljivih okoliščinah. Razkrivajo pa, da je v teh dneh njihova razvojna ekipa še posebej zavzeta, saj snuje še zadnje podrobnosti novih, nadgrajuje pa tudi nekatere že preizkušene ovire, ki so se še posebej dobro obnesle. Dokaz, da ekipi oviratlon idej ne manjka, je vsakoletna rast števila ovir: na prvem oviratlonu leta 2012 jih je bilo na progi 14, naslednje leto 17, lani že 20, letos pa jih bo oviratlonce pričakalo vsaj 22.

Kako je videti oviratlon, si oglejte v fotogaleriji zgoraj. Avtorji fotografij so: Polona Avanzo, Veronika Savnik, Damjan Končar in Klemen Brumec.

Z medsebojno pomočjo so vse ovire premagljive

In kako se oviratlona lotiti? Predvsem brez strahu, pogumno in v skupinskem duhu, saj so prav vse ovire premagljive, zlasti če si bodo oviratlonke in oviratlonci med sabo pomagali. Sicer je zelo pomembno, da se oviratlonci spoprimejo z lastnimi strahovi in na ta način prestavljajo meje svojih fizičnih in psihičnih sposobnosti, vendar pri tem velja pravilo, da so namen oviratlona tudi sprostitev, zabava in druženje. In še nečesa ne gre pozabiti: pri oviratlonu čas ni pomemben in ura ne bo nikomur nadležno tiktakala, zato se bodo lahko oviratlonci še toliko bolj prepustili užitkom, adrenalinu in enkratnim doživetjem.

Oviratlon znova z dobrodelno noto

S takšnim konceptom športnega udejstvovanja, ki daje velik poudarek medsebojni pomoči in solidarnosti, želijo oviratlonci spomniti, da tudi sicer v življenju največ štejejo vrednote, kot so sodelovanje, nesebična pomoč, prijateljstvo in skupinski duh, saj je na ta način premagovanje vsakodnevnih preizkušenj veliko lažje.

Da bi te vrednote še bolj spodbujali, bo Športno društvo Oviratlon tudi letos en evro od vsake prijavnine podarilo otrokom, ki so na rehabilitaciji v Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu (URI) RS Soča. Soča bo zbrana sredstva namenila za nakup pripomočkov za delovno terapijo in senzomotorično integracijo.

Prijave še do petka, 19. junija

Na oviratlon Pokljuka 2015 se je mogoče vse do petka, 19. junija, prijaviti prek spletne strani www.oviratlon.si, in sicer v dveh kategorijah:
– ekipe: družba prijateljev, sodelavcev lahko sestavi svojo ekipo, si izmisli izvirno ime in se skupaj poda oviram na proti;
– posamezniki: v tem primeru se bo udeleženec na progo podal sam, kar pa ne pomeni, da z oviratlonci in oviratlonkami na progi ne bo mogel sodelovati oz. si pomagati.

Prijavnina znaša 30 EUR, več informacij pa je na voljo na spletni strani ovratlona.

image

Deli s prijatelji