FINALE NHL

Recept za zmago New Jerseyja: ustaviti Kopitarja

Objavljeno 30. maj 2012 20.30 | Posodobljeno 30. maj 2012 20.31 | Piše: Mo. S., STA

Ameriški novinarji in hokejisti Slovenca hvalijo, kot že dolgo ne.

Anže Kopitar.

NEW YORK – Ameriški in kanadski športni mediji namenjajo veliko pozornosti nocojšnji prvi tekmi finala letošnje sezone v hokejski ligi NHL med ekipo New Jersey Devils in moštvom Los Angeles Kings, pri čemer se jih večina strinja, da Kraljem letos ne bi uspelo priti tako daleč brez Slovenca Anžeta Kopitarja.

Komentar televizije CBS je kratek in jedrnat. »Če želijo Vragi zmagati, morajo najti odgovor za Kopitarja.« Ko je Kopitar na ledu, je plošček v nasprotnikovi obrambni polovici. »Ko je na ledu, njegova ekipa nadzira igro, četudi sam morda ne dosega zadetkov.«

Pri 17 letih svetovna senzacija

Kanadska oddajna mreža CBC navaja vratarja Vragov Kanadčana Martina Brodeurja, ki se Kopitarja spominja s svetovnega prvenstva leta 2005 v Inssbrucku, ko je komaj 17-letni Jeseničan postal svetovna senzacija. »Kar vesel sem, da so ga kupili na zahodu, sicer bi mu morali posebno pozornost posvečati še pred finalom,« je dejal Brodeur, ki bo najbolj izpostavljen Kopitarjevim veščinam.

Dober v napadu in obrambi

»Izjemen igralec. Dan in noč je zanesljivo najboljši pri nas,« je o Kopyju, kot Kopitarju pravijo v klubu, dejal soigralec Willie Mitchell. Primerjal ga je s centrom Rdečih kril iz Detroita Pavlom Dacjukom, ker stori veliko v napadu in je dober tudi v obrambi. Le redki obrambni igralci se lahko kosajo z uničujočo kombinacijo Kopitarjeve mase (190 centimetrov in 102 kilograma), moči in veščine.

Kopitar je drugo priložnost za igranje v končnici NHL dodobra izkoristil po tem, ko mu je poškodba preprečila nastop v sezoni 2010/11. Spletna stran bettor.com ga imenuje za morda enega najbolj podcenjenih igralcev v hokeju. »Ko je prišel k nam, nisem vedel veliko o njem. Danes pa bi ga postavil v elito športa, nekje med Sidneyjem Crosbyjem in Alexom Ovečkinom glede na to, kako dober je s ploščkom in kako trdo igra,« je povedal soigralec Mike Richards.

Eden najboljših

Kopitarja so Kralji vzeli medse na naboru leta 2005 kot 11. izbiro. Najboljšo sezono je imel v letih 2009/10, ko je v 82 tekmah dosegel 81 točk (34 golov in 47 podaj). Glede na to, da ima zdaj za seboj v NHL 475 tekem, v katerih je dosegel 434 točk (163 golov in 271 podaj), pa se bo po mnenju spletne strani zanesljivo uvrstil v zgodovino kot eden najboljših igralcev vseh časov.
 

Deli s prijatelji