NA ZELENICI

Real Madrid po štirih letih spet prvak

Objavljeno 03. maj 2012 11.23 | Posodobljeno 03. maj 2012 11.23 | Piše: Rok Tamše

Trener »Galaktikov« Jose Mourinho najboljši že v četrti državi.

Veselje članov ekipe Reala in njihovega stratega Mourinha.

Španski nogometni velikan Real iz Madrida si je s sinočnjo zmago v Bilbau proti Athleticu s 3 : 0 zagotovil naslov državnega prvaka, prvega po letu 2008 in skupno 32. Do konca prvenstva sta še dva kroga, najbližji zasledovalec in dominantna ekipa v zadnjih letih Barcelona pa zaostaja neulovljivih sedem točk.

»Težko je bilo premagati tako ekipo, kot je Barcelona, toda uspelo nam je. Barcelona je bila v zadnjih letih v svojem najboljšem obdobju v zgodovini in to je bil še en dejavnik, ki smo ga morali premagati. Toda koncu koncev moraš biti najboljši med najboljšimi, če želiš osvojiti naslov prvaka,« je povedal vratar Reala Iker Casillas. Njegov moštveni kolega in prvi zvezdnik Reala Cristiano Ronaldo pa je dodal: »Vsi igralci smo po desetih mesecih boja, treninga in tekem zelo srečni. Cilj je bil naslov prvaka in zadovoljni smo, da smo ga izpolnili. Če moraš na poti do naslova premagati tako ekipo, kot je Barcelona, to vse skupaj še oteži, toda ima svoj čar. Veliko bolje je zmagati proti enemu najboljših klubov, saj to daje naslovu še dodatno vrednost.«

Messi je prehitel Müllerja

Ronaldo je bil ob Gonzalu Higuainu in Mesutu Özilu eden izmed strelcev, ki so prispevali k sinočnji zmagi, in je v ligi skupaj zabil 44 golov, na vseh tekmovanjih pa 68. Toda kljub odlični strelski formi pa Ronaldo zaostaja za tekmecem iz Barcelone, Argentincem Lionelom Messijem. Ta je na tekmi proti Malagi (4 : 1) zadel trikrat in z rekordnimi 46 zadetki vodi na lestvici strelcev španske lige. Na vseh tekmovanjih v sezoni pa je dosegel že 68 golov, kar je eden več od dosedanjega rekorda, ki ga je imel v lasti Nemec Gerd Mulller iz sezone 1972/73, ko je igral za Bayern iz Münchna.

Mourinho prvak že v četrti državi

Poseben mejnik je dosegel tudi trener Reala Jose Mourinho, saj je prvi strateg, ki mu je uspelo osvojiti naslov državnega prvaka v štirih različnih evropskih ligah. Pred tem je bil najboljši že s Portom, Chelseajem in z Interjem. »Tega je bilo najtežje osvojiti,« je po sinočnji zmagi izjavil Mourinho.

Deli s prijatelji