GIMNASTIKA

Po poškodbi se vrača Aljaž Pegan

Objavljeno 27. april 2012 11.58 | Posodobljeno 27. april 2012 11.58 | Piše: S. J., STA

Danes se začenja zadnja večja gimnastična tekma pred ženskim in moškim evropskim prvenstvom.

Vsi kvalifikacijski nastopi bodo na sporedu danes, v soboto in nedeljo pa finali na posameznih orodjih.

OSIJEK – Z današnjimi kvalifikacijami se v Osijeku začenja zadnja večja gimnastična tekma pred ženskim in moškim evropskim prvenstvom, na katerem bo nastopilo tudi deset Slovencev. V moško ekipo se prvič po dolgem času vrača Aljaž Pegan, ki bo nastopil ob Mitji Petkovšku, Sašu Bertonclju in druščini, prvo ime ženske vrste pa bo Saša Golob.

Pegan se vrača

V moško vrsto se po zelo dolgi odsotnosti zaradi poškodbe spet vrača nekdaj eden najboljših telovadcev sveta Pegan, ki je nazadnje v mednarodni areni tekmoval pred skoraj natanko dvema letoma. Pegan je bil tako dolgo odsoten zaradi kronične poškodbe. A zdaj je izkušeni telovadec, ki bo junija dopolnil 38 let, spet nared za nove izzive, ves čas premora je namreč treniral, kolikor mu je dopuščala poškodba, to sezono pa se je intenzivno pripravljal na tekmovanja.

Priprava na evropsko prvenstvo

Medtem pa se preostali reprezentanti to sezono pripravljajo zlasti na evropsko prvenstvo. Petkovšek, ki je uvodno tekmo svetovnega pokala v sezoni na turnirju prvakov v Cottbusu začel z zmago na bradlji, v kitajskem Zibu pa je bil drugi, tudi v Osijeku meri na stopničke. »Osijek je enkratna priprava na evropsko prvenstvo, ker bo na tekmi domala vsa evropska konkurenca. To bo res odlična preizkušnja, saj bomo spet videli, če mi bo seveda vaja lepo uspela, kam sodim. Verjetno ob uspešni izvedbi v sam vrh,« je napovedal Petkovšek.

Bertoncelj bo na konju preizkusil novo vajo

Bertoncelj bo tekmo v Osijeku izkoristil predvsem za preizkušanje nove različice sestave na konju: »S trenerjem sva sestavila neko novo, zanimivo vajo, saj se je to sezono izkazalo, da mi za vrhunski dosežek ni treba vsakokrat izvajati tvegane vaje z izhodiščem 16,500. Glede na to, da je izhodišče 16 točk mogoče malo premalo, sva se tokrat odločila za 16,200. Izračunala sva, da s tako vajo ob dobri izvedbi lahko posežem nekje do 15,500 ali 15,600 točke, kar pa je tudi na evropskem prvenstvu dovolj za boj za kolajne.«

Močna ženska vrsta

Poleg omenjene trojice se bodo v Osijeku v današnjih kvalifikacijah predstavili še Alen Dimic, ki bo nastopil na konju z ročaji, bradlji in drogu, Rok Klavora predvidoma na parterju in preskoku ter Gregor Saksida na krogih. Žensko vrsto bodo zastopale Saša Golob na parterju, Teja Belak na preskoku in gredi, Fiona Novak na dvovišinski bradlji in gredi, Ivana Kamnikar pa na dvovišinski bradlji in parterju.

 

Deli s prijatelji