PO MEDALJE

Žlahtne judoistke imajo besedo

Objavljeno 26. julij 2012 20.00 | Posodobljeno 26. julij 2012 20.00 | Piše: M. U.

Slovenski judo gre v London po novo odličje, tekvondoisti nočejo govoriti o kolajni.

Rok Drakšič vneto čaka na olimpijske tatamije.

LONDON – Slovenska borilna športa bosta v Londonu dobro zastopana. Rok Drakšič (kategorija do 66 kg), Aljaž Sedej (do 81 kg, zaradi poškodbe kolena je njegov nastop vprašljiv), Matjaž Ceraj (nad 100 kg), Vesna Đukić (do 57 kg), Urška Žolnir (do 63 kg), Raša Sraka Vukovič (do 70 kg), Anamari Velenšek (do 78 kg) in Lucija Polavder (nad 78 kg) bodo spet potrjevali že prislovičen status uspešnega in žlahtnega slovenskega juda.

Ponovno po medalje

»Ne mislim na to, kaj bo v Londonu. Treniram – le to je potrebno. Tekmo imam 31. julija in takrat bomo videli. Žreb bo pokazal, koga bom dobila, takrat bom vedela koga izločiti, s katerimi se v prvem delu ne bom srečala. Tako se bom lažje osredotočila na tiste, s katerimi se bom borila, in na to, ali imam možnost za uvrstitev naprej,« Žolnirjeva razmišlja o olimpijskem nastopu. Lucija Polavder pa pred vrhuncem letošnje sezone ostaja skromna in previdna pri napovedih. Zaveda se, da javnost od nje veliko pričakuje, a je pritisk odmislila. Tu pa je še en adut – s celinskimi kolajnami ovenčana Raša Sraka Vukovič. Odličje je realno pričakovanje v ženskem taboru, a fantje bodo vsekakor poskušali dati vse od sebe in na tatamiju slediti dekletom. Trener Marjan Fabjan zna pripraviti takšen načrt treninga, da se bo slovenski judo v olimpijskem Londonu gotovo spet izkazal.

Ponovno tudi tekvendoisti

Tekvondo bodo v Londonu zastopali trije – dve borki in en borec. Ivan Trajkovič se bo boril med moškimi, težkimi do 87 kilogramov, med dekleti bo Franka Anić v skupini do 67 kilogramov, Nuša Rajher pa nad to težo. »Resno in uspešno smo se pripravljali na te igre in tja gremo, ne da bi govorili o kakšnem odličju. To pa zaradi tega, da drugi ne bodo ustvarili pritiska, ki bi ga nato lahko čutili. Kar koli rečeš, ljudje zagrabijo in potem bodo tekmovalci obremenjeni. Izkazali so se že v kvalifikacijah, na katerih si moral biti v najboljši formi, saj sicer nisi prišel v London,« pove Jakob Slavec, vodja ekipe tekvondoistov na olimpijskih igrah. Anićeva je sicer slovenska reprezentantka, ki živi na Korčuli, z uvrstitvijo treh na olimpijski turnir v Londonu pa je slovenski tekvondo dosegel zgodovinski uspeh. Do zdaj se je namreč v zgodovini tega športa v Sloveniji na olimpijske igre uspelo uvrstiti le Marcelu Moretu leta 2000, ko je nastopil na igrah v Sydneyju.

Deli s prijatelji