PARAOLIMPIJSKE IGRE

Zastavo bo nosila Mateja Pintar

Objavljeno 19. avgust 2012 10.19 | Posodobljeno 19. avgust 2012 10.20 | Piše: P. J., STA

Čez deset dni se začnejo paraolimpijske igre.

LJUBLJANA – Prvi od dveh športnih vrhuncev, ki jih letos prireja London, je že končan. A s koncem olimpijskih iger še ni konec olimpijskega festivala v britanski prestolnici, saj se bodo čez deset dni začele še paraolimpijske igre, največje tekmovanje za športnike invalide. Na njih bo, kot vselej v obdobju samostojnosti, prisotna tudi Slovenija.

Ponosna na svojo vlogo

Slovenski športniki invalidi, v London se jih bo podalo 22, nastopili pa bodo v šestih športnih panogah, se bodo na prizorišče iger odpravili naslednji teden v četrtek, ko se bodo pred odhodom tudi predstavili na brniškem letališču. Že nekaj dni pred tem pa so v slovenski delegaciji določili nosilca oziroma nosilko zastave na slavnostnem odprtju iger, ki bo v sredo, 29. avgusta, na olimpijskem stadionu v Londonu. Zastavo bo vihtela Mateja Pintar, zlata paraolimpijka iz Aten 2004 in bronasta iz Pekinga 2008.

»To so moje tretje olimpijske igre. Približno vem, kaj pričakovati, kakšno bo vzdušje na stadionu. Zame je to eden najlepših delov na igrah in sem zelo vesela, da so mi dodelili to vlogo. Upam, da mi jo bo tudi dejansko uspelo izpeljati,« je dejala ena najuspešnejših slovenskih športnic na paraolimpijskih igrah. Pred častno nalogo, zanjo je izvedela na zadnjem sestanku paraolimpijske delegacije pred odhodom v London, pa ima le en zadržek: »Edini pomislek imam, ker naslednje jutro igram v prvi seriji tekem. Glede na to, kako dolga je bila slovesnost na OI, bo najbrž tudi na paraolimpijskih trajalo nekaj časa. Upam, da bomo našli rešitev, saj sem na to vlogo zelo ponosna. A po drugi strani bom tam seveda predvsem kot športnica in na tekmo je treba iti naspan in dobro pripravljen.«

Nestrpno pričakovanje

Najboljša slovenska namiznoteniška igralka je še dejala, da zaradi priprav ni spremljala slavnostnega odprtja olimpijskih iger. »Brala sem odzive na to prireditev in tudi zato težko pričakujem našo. Ne vemo, kaj nam pripravljajo, edini detajl, za katerega vem, je, da bo tudi paraolimpijske igre odprla kraljica,« pravi Pintarjeva.

Še vedno pa poteka tudi akcija na družabnem omrežju Twitter, kjer s tviti z oznako #oi2012si zbirajo sredstva za paraolimpijsko reprezentanco. Po olimpijskih igrah je števec takih tvitov prekoračil 17.000, paraolimpijci so na prireditvi ob vrnitvi olimpijske reprezentance iz Londona ta teden dobili ček za 10.000 evrov. Pintarjeva upa, da bo zanimanje za to tvitanje tudi med paraolimpijskimi igrami enako veliko.

Deli s prijatelji