LONDON 2012

Više, hitreje, močneje za 12 milijard evrov

Objavljeno 26. julij 2012 10.49 | Posodobljeno 26. julij 2012 10.49 | Piše: Rok Tamše

Moto olimpijskih iger v Londonu govori o navdihu generacije. V slovenski reprezentanci kolajno napoveduje le Peter Kauzer.

LONDON – Glavno mesto Anglije se je kljub finančni in ekonomski krizi, ki pretresa svet, očitno dobro pripravilo na izvedbo 30. poletnih olimpijskih iger, ki bodo potekale od 27. julija do 12. avgusta. Prireditelji so tik pred zdajci rešili še zadrego s pomanjkanjem varnostnikov, britanska vojska je za čuvaje olimpijskih krogov vpoklicala dodatnih 3500 vojakov. Slovenska odprava, ki šteje 65 športnic in športnikov, bo varna, za optimalno pripravljenost in sproščenost so naši asi poskrbeli sami. Če so bili uspešni, bomo spet šteli kolajne. Pred štirimi leti so jih iz Pekinga prinesli pet, vseh vrst sijajev. Letos jo na glas napoveduje le kajakaš Peter Kauzer.

Bolt bo postal legenda?

Največji športni spektakel bo zaznamoval jamajški sprinter Usain Bolt, ki želi po opravljenem delu na 100, 200 in 4 x 100 metrov v kamere dejati: »Pred vami je legenda.« Bo opravil s supertekmeci, še posebno z rojakom Yohanom Blakom, ki je bil pred igrami dvakrat hitrejši? Podobno se sprašuje tudi najuspešnejši olimpijec, ameriški plavalec Michael Phelps, ki je osvojil neverjetnih 14 zlatih in dve bronasti kolajni, od tega samo na zadnjih igrah osem zlatih odličij. Zdaj ima močnega tekmeca v rojaku Ryanu Lochteju. Da, atletika bo tudi tokrat kraljica športov v pravem pomenu besede, tudi plavalni finali bodo bolj vznemirljivi kot večina drugih odločitev.

Vse oči uprte v nogometno reprezentanco Brazilije in Dream team

Grobo rečeno, olimpijski nogomet ni ravno top dogodek, a bo vseeno zanimivo videti, če si bo zvezdniška zasedba Brazilije končno priigrala zlato kolajno. Verjetno bodo na poti do Olimpa imeli manj težav košarkarji ZDA s Kobejem Bryantom in z LeBronom Jamesom na čelu. Slovenskih ekip z žogo ni na igrah, a bomo pozorni na delitev kolajn v rokometu, odbojki in vaterpolu, prav tako na teniške zvezdnice in zvednike, ki bodo spet stopili na sveto travo Wimbledona.

Športniki bodo preizkušali še drugačne gibe

Če že računamo, da bo z varnostjo vse v redu, je mogoče, da bo spodletelo kakšnemu dopingirancu, saj bodo testiranja najobsežnejša do zdaj. Med 10.500 športniki iz 205 držav mnogi sanjajo o 302 kompletih kolajn. Drugi bodo več kot v enem izmed 26 olimpijskih športov uspešni pri druženju in spoznavanju novih prijateljev. Po izjavah izkušenih sodeč, se bo iskrilo tudi v sobah in na tratah olimpijske vasi, kjer bodo nekateri vrhunski športniki in športnice preizkusili še drugačne gibe. Britanci so v projekt London 2012 vložili 12 milijard evrov, športni svet je nared. Naj se igre začnejo.

Deli s prijatelji