ZMAGA

Vinokurov pokvaril 
britansko zabavo

Objavljeno 30. julij 2012 10.57 | Posodobljeno 30. julij 2012 10.57 | Piše: Marko Uršič

Olimpijska cestna dirka kolesarjev je bila po taktični plati zlom VB in triumf Kazahstana.

LONDON – Kolesarska cestna dirka za olimpijska odličja se ni iztekla po britanskih pričakovanjih. Gostitelji iger so pričakovali zaključni sprint glavnine, kjer je bil glavni domači adut Mark Cavendish, a jasno je bilo tudi, da druge kolesarske velesile ne bodo križemrok gledale načrta moštva Velike Britanije. Kmalu po startu blizu Buckinghamske palače je pobegnila dvanajsterica, med katero je bil tudi Slovenec Janez Brajkovič. Ubežnikov med 250 km dolgo dirko ni manjkalo, glavnina, kjer je peterica Britancev garala kot za stavo, pa do konca dirke ni mogla ujeti pobeglih. Prednost vodilne skupine je bila vseskozi okoli minute, na koncu pa so Britanci, ki jim pri lovljenju ubežnikov niso pomagala druga moštva, zaradi utrujenosti in praznih tankov povsem popustili. Na Touru je, denimo, v ekipi devet kolesarjev in je precej lažje. Razumljivo je, da Belgijci, Italijani, Španci, Švicarji v glavnini niso sodelovali, ker so imeli posameznike v ubežni skupini, a presenetljivi sta neodzivnost in pomanjkanje pomoči VB od Nemcev in Avstralcev. Na koncu sta Kazahstanec Aleksander Vinokurov in Kolumbijec Rigoberto Uran 10 km pred ciljem izskočila iz 32-članske vodilne skupine, ta se je oblikovala na zadnjem od devetih vzponov na Box Hill, v zaključku pa si je 38-letni veteran iz moštva Astana Brajkoviča in Boruta Božiča v sprintu prikolesaril zlato odličje.

Cancellara jo je odnesel brez zlomov

Vinokurov si je sicer leta 2007 zaradi krvnega dopinga prislužil dveletno prepoved nastopanja. Brajkovič je na cilj ob kraljičinem londonskem domovanju privozil kot 20., Vinokurovu pa je na cilju med prvimi čestital njegov klubski kolega iz kazahstanskega moštva Božič. »Obrnil sem dopinško stran in pokazal, da je Vino še vedno tu. Vedel sem, da ne smem čakati na skupinski sprint, moral sem napasti, noge so me poslušale. Moram pohvaliti organizatorje, ki so pripravili res lepo dirko. Ne prelahko, ne pretežko,« je pojasnil dobitnik srebrnega odličja iz iger v Sydneyju, ki je lani že napovedal slovo od kolesarskega športa. »Vsi so vozili proti nam, potrebovali smo le nekaj pomoči,« se je po dirki pritoževal Škot David Millar. Mark Cavendish je preizkušnjo končal na 29. mestu, 40 sekund za zmagovitim Kazahstancem. »Do srebra mi je pomagalo tudi, ker moštva kot na poklicnih dirkah niso imela radijske zveze, ni bilo prave komunikacije,« je navrgel Kolumbijec. Tretje mesto je odločil sprint zasledovalne skupine, v kateri je bil najmočnejši Norvežan Alexander Kristoff. Švicar Fabian Cancellara, ki je bil v vodilni skupini, je približno 15 km pred ciljem prehitro in slabo zvozil ovinek in trčil v zaščitno ogrado. Ni si zlomil nobene kosti, odločitev o njegovem nastopu v sredinem kronometru, brani naslov prvaka, pa bo padla v naslednjih dneh.

Brajkovič ni imel možnosti

Brajkovič pravi, da na koncu v sprintu ni imel česa iskati. »Zadovoljen sem s tem, kako so delovale noge, nikakor pa ne, kako se je odvila dirka. Želel sem si, da bi nas skupina s sprinterji ulovila, vmes sem celo razmišljal, da bi jih počakal. Upal sem, da se bosta Božič in Grega Bole priključila, a žal se nista. Vsem nam je jasno, da v sprintu nisem imel nikakršnih možnosti,« Belokranjec ni bil najboljše volje. Brajkovič se je pritoževal tudi nad dejstvom, da ni imel nikakršnih podatkov, kaj se na progi dogaja. »Sam sem včeraj rekel, da bo veliko skokov, in to se je dejansko zgodilo. A Britanci in Sky so večino dirke delovali suvereno, tako da nismo verjeli, da se bodo zlomili. Bil sem zelo močan, žal sem naredil taktično napako, da na vzpon nisem šel s tistimi, ki so ušli glavnini. To je bil odločilni trenutek dirke,« je dejal Božič, ki je zasedel 46. mesto. Bole je bil z istim časom 79.

Deli s prijatelji