HITRI

VIDEO: Kako vas žeparji okradejo – dovolj je le sekunda

Objavljeno 20. julij 2012 21.26 | Posodobljeno 20. julij 2012 21.27 | Piše: T. L.

Žeparji z vsega sveta se bodo letos zbrali v Londonu.

Žeparji se v spretnosti izpopolnjujejo vse življenje.

LONDON – Skupina romunskih žeparjev, ki je del širše mreže 50 romunskih žeparjev, je za britanski BBC razkrila (enega) od prijemov, s katerim mojstrsko olajšajo nič hudega sluteče turiste za večje ai manjše zneske denarja. 

Barcelona odlična, London bo letos boljši

Cestni žeparji imajo najraje špansko Barcelono, pravijo Johnny, Danny in Mario, ki pa se v kratkem odpravljajo 'po zlato odličje' v olimpijski London. Britanska prestolnica je letošnja delovna destinacija vseh žeparjev. Nepregledna množica turistov, ki uživajo v športnih in obšportnih dejavnostih je pravi mali raj za vsakega kolikor toliko nadarjenega žeparja. 

Ekipa BBC je v kamero ujela žeparske spretnosti trojice, ki se 'med svojim delom' drži v naprej uveljavljenega, neštetokrat preizkušenega scenarija – 'učenje' sámo traja leta in leta, realizacija na terenu pa zahteva komaj kakšno sekundo.

Dovolj je le sekunda

Na posnetku vidimo, kako Johnny nič hudega slutečega možakarja (v tem primeru novinarja) zamoti z vprašanjem, Danny se možakarju približa od zadaj in ga prijateljsko objame, izvede, kakor pravijo, Ronaldinhev zmagovalni gib in – denarnica je v njegovih rokah. Kamere, prenosne računalnike in mobilne telefone žeparji nato prodajo na romunskih ulicah, najraje pa imajo denarnice, pravzaprav njihovo denarno vsebino.

Tedensko tudi do 5000 evrov

Zagotovljenega žeparsko prisluženega zneska ni: en teden je lahko povsem sušen in ne 'zaslužijo' niti evra, naslednji teden pa več kot solidnih 5000 evrov, se pohvalijo. Žeparji so ponosni na svoje spretnosti, ki so jih izpopolnjevali vse življenje. Njihova prednost je hitrost in natančnost, s katero razorožijo izbrano žrtev. Novinar, ki so mu mladeniči izmaknili denarnico, je po dejanju nemočno priznal, da so žeparji svoje delo tako dobro opravili, da ni čutil prav nič, čeprav je v nasprotju s turisti dobro vedel, da bo okraden ...

Velika Britanija je na udaru vzhodnoevropskih žeparskih profesionalnih band, predvsem iz Romunije in Litve, ter južnoameriških hitroprstnežev. Pred začetkom olimpijskih iger policija zato opozarja prebivalce in obiskovalce londonskih ulic, da nanje prežijo žeparji. Ki se – sicer brez izrecnega povabila – pridružujejo olimpijski karavani.
 

Deli s prijatelji