OLIMPIJSKE IGRE

Veslaška aduta 
Čop in Špik odločna

Objavljeno 22. julij 2012 13.49 | Posodobljeno 22. julij 2012 13.51 | Piše: D. P.

Veslaška vrsta na olimpijskih igrah še nikoli ni bila tako maloštevilna.

V Atenah sta imela Luka Špik in Iztok Čop razlog za veselje. Bo tako tudi v Londonu? Foto: Tomi Lombar

Veslanje je tisti šport, ki je v Barceloni Sloveniji prinesel prvo veselje, prvo nagrado in mednarodno veljavo v olimpijski družini. Dvojec Iztok Čop-Denis Žvegelj je segel po bronu, sledil pa mu je še četverec.

Četverica tekmovalcev iz Katalonije je danes v športni penziji – Sašo Mirjanič je tragično preminil v prometni nesreči, 40-letni Iztok Čop pa vztraja, četudi priznava, da bodo londonski zavesljaji zadnji na njegovi profesionalni poti. Ne le da samo vztraja na njej – drži se je in tja spada. Leta 1992 je z njim v čolnu sedel Žvegelj, danes je njegov partner 32-letni Luka Špik, s katerim znata osvajati medalje. To sta dokazala nekajkrat in prav ta rutina ter bogate izkušnje bi lahko bile izjemen, a ne edini adut slovenskega dvojca. Trikrat sta bila že svetovna prvaka (Čop ima iz enojca še en naslov več), na olimpijskih igrah pa sta segla po zlatu v Sydneyju, bronu v Atenah, v Pekingu pa sta bila šesta.

Letošnja veslaška zasedba je krepko zdesetkana, saj si je mesto v Londonu privozil le dvojni dvojec, drugi pa bodo igre spremljali na malih zaslonih. Le v Barceloni sta nastopili dve posadki, potem vsakič po tri, zato je v veslaških in drugih športnih krogih še toliko več upov in pričakovanj, ki so usmerjena v Čopa in Špika. V dvojec zelo verjame predsednik veslaške zveze Slovenije, Denis Žvegelj. »Povsem zaupam posadki Iztok Čop-Luka Špik. Prepričan sem, da lahko osvojita medaljo, čeprav mi je še kako jasno, da je konkurenca izjemna.« Zadnje priprave sta imela na Hrvaškem, se nato preselila v Bohinj, formo pa sta dokončno tempirala na Bledu. Pred odhodom na OI sta nastopila na treh regatah. V Beogradu sta zasedla tretje mesto, v Luzernu sta bila četrta, na Bavarskem pa sta ostala brez finala.

Deli s prijatelji