OI 2012

V Londonu nov škandal z olimpijskimi vstopnicami

Objavljeno 17. junij 2012 14.58 | Posodobljeno 17. junij 2012 14.58 | Piše: A. L., STA

Preprodajati vstopnice naj bi bilo pripravljenih kar 27 funkcionarjev.

LONDON – Mednarodni olimpijski komite (Mok) je uvedel nujno preiskavo v zvezi z novim škandalom, vezanim na olimpijske vstopnice za letošnje igre v Londonu (od 27. julija do 12. avgusta). Po poročanju časnika Sunday Times so funkcionarji nacionalnih olimpijskih komitejev in uradni prodajalci vstopnice preprodajali tudi po 10-kratni ceni. Le pet tednov pred igrami se je izvršni odbor Moka na izrednem zasedanju odločil za vrsto ukrepov in preiskavo proti osumljenim prodajalcem in članom nacionalnih komitejev, vse znane podatke pa je že posredoval tudi svoji etični komisiji.

Preprodaja?

»Vse te obtožbe jemljemo zelo resno,« so davi sporočili iz Moka in napovedali najstrožje predvidene kazni, če se bodo obtožbe izkazale za resnične. Kot pišejo pri britanskem časniku, naj bi uradni predstavniki nacionalnih olimpijskih komitejev in prodajalci vstopnic ponujali vstopnice za najzanimivejše dogodke, kot je denimo finale moškega teka na 100 metrov, po 10-kratniku osnovne cene. Pod posebnim drobnogledom so predstavniki nacionalnih komitejev, saj je tem prepovedano, da bi vstopnice prodajali zunaj svoje domovine ali jih ponujali posrednikom. Kot je pokazala preiskava, je bilo kar 27 funkcionarjev pripravljenih sodelovati pri preprodaji, neuradno se govori celo o preprodaji več tisoč vstopnic v 54 državah.

Suspendiran generalni sekretar

Nazadnje je pred tremi tedni odstopil generalni sekretar ukrajinskega nacionalnega komiteja Vladimir Geraščenko, ki so ga s skrito kamero posneli novinarji BBC, ko je bil pripravljen sodelovati pri domnevni preprodaji vstopnic. Predsednik ukrajinskega nacionalnega komiteja Sergej Bubka ga je nato suspendiral.

Preprodajalcem grozi tudi tudi britansko pravosodje, saj je na Otoku tovrstna preprodaja prepovedana, storilcem pa grozi denarna kazen približno 25.000 evrov.

Deli s prijatelji