LESTVICA

Število medalj: majhna Slovenija šesta na svetu

Objavljeno 13. avgust 2012 14.13 | Posodobljeno 13. avgust 2012 13.43 | Piše: P. J., STA

Slovenski športniki so osvojili pet medalj.

Veselje v Zaki.

LJUBLJANA – Slovenija se je na razpredelnici osvojenih medalj na olimpijskih igrah v Londonu glede na število prebivalcev uvrstila na šesto mesto. Pred njo so Grenada, otoška država v Karibskem morju z nekaj več kot 100.000 prebivalci, ki je osvojila eno medaljo, Jamajka, Trinidad in Tobago, Nova Zelandija in Bahami.

Nazadovali za eno mesto

V primerjavi s prejšnjimi poletnimi olimpijskimi igrami, na katerih so slovenski športniki osvojili pet medalj, je Slovenija nazadovala za eno mesto. Vseeno je v družbi 85 držav, ki so v Londonu posegle po odličjih, na zavidljivo visokem mestu. Ena medalja pride na 514.385 Slovencev.

Visoko je Slovenija tudi na razpredelnici zlatih medalj na število prebivalcev. Z zlato kolajno Urške Žolnir smo na devetem mestu tik za Litvo in Hrvaško. Tudi v tej kategoriji je prva Grenada, za katero je edino medaljo, zlato, osvojil atlet Kirani James v teku na 400 metrov.

Zadnja je najbolj poseljena država na svetu

Najvišjeuvrščene države na lestvici osvojenih medalj v Londonu so na razpredelnici »per capita« precej nizko. ZDA, ki so osvojile 104 medalje, so šele na 49. mestu z eno medaljo na dobre tri milijone prebivalcev. Kitajska kot druga je pri dnu (74.) z eno medaljo na 15 milijonov prebivalcev, Velika Britanija, ki je bila tretja po številu zlatih medalj, je 23. (957.876), Rusija pa 34. (1,744.590). Na zadnjem mestu 'medalj na (glavo) prebivalca' je druga najbolj poseljena država na svetu, Indija, ki je v Londonu osvojila šest medalj ali eno na dobrih 200 milijonov prebivalcev.

Deli s prijatelji