PARAOLIMPIJCI

Slovensko olimpijko reševali varnostniki

Objavljeno 25. avgust 2012 10.44 | Posodobljeno 25. avgust 2012 10.45 | Piše: Drago Perko
Ključne besede: paraolipinske igre

Slovensko olimpijko reševali varnostniki.

Slovenska paraolimpijska reprezentanca po kolajne v London (foto: Roman Šipič).

»Upam, da bo nastop dober, da se bom predstavila v najboljši luči,« je dobrovoljno razlagala prva dama slovenske paraolimpijske odprave, 27-letna Mateja Pintar, ki bo na paraolimpijskih igrah v Londonu v roki vihtela loparček, hkrati pa je članica 22-članske odprave. Med 29. avgustom in 9. septembrom bo ta skupina v konkurenci 4200 drugih lovila kolajne, Mateja, leta 2004 je bila zlata, pred štirimi leti pa bronasta, namiznoteniški turnir začne že kar prvi dan. »Saj ne vem natančno, kaj lahko pričakujem,« nadaljuje Mateja, ki jo že tretje leto muči poškodba leve roke. Sprva je bilo le zapestje, zdaj se je bolečina preselila navzgor, tja do komolca in ramena. »Boli, a zadnja dva treninga pred odhodom sta bila dobra, bolečine pa skoraj ni bilo.«

Povrhu ji je zagodlo še zdravje, štiri mesece ni smela na voziček, saj je imela rano, ki se kar ni in ni hotela zaceliti. Zdaj za silo bo, v London ali na velika tekmovanja pa nikoli ne odhaja po srebro. »Veliko bo odvisno od žreba,« še doda Pintarjeva, ki je za velik šov poskrbela že ob odhodu. Ne samo pričeska, ki je bila tista prava Matejina. Izvedeli smo, da ima v prtljagi prav tisto spodnje perilo, ki ga je nosila pri osvajanju kolajn v Pekingu in Atenah. Tik pred odhodom proti Angliji pa se je še zaklenila na stranišče. »Zaklenjena sem na stranišče na letališču. Na pomoč!« je zapisala na twitterju. Rešili so jo šele varnostniki, ki so prav zaradi nje prihiteli na pomoč. Ko je bila Pintarjeva rešena, je letalo lahko zapustilo letališče Jožeta Pučnika.

Športniki brez razlik

Slovenske barve bodo v Londonu branili atleti Tanja Cerkvenik, Jože Flere, Tatjana Majcen Ljubič in Henrik Plank, kolesar Roman Pongrac, namiznoteniški igralki Andreja Dolinar in Mateja Pintar, plavalec Darko Đurić, strelci Damjan Pavlin, Franc Pinter in Franček Gorazd Tiršek ter odbojkarice Alenka Iršič, Anita Goltnik Urnaut, Bogomira Jakin, Danica Gošnak, Jasmina Zbil, Lena Gabršček, Marinka Cencelj, Regina Roudi Terbuc, Saša Kotnik, Štefka Tomič in Suzana Ocepek. V paraolimpijskih logih računajo na dve ali tri kolajne, ki jih bo nagradila tudi država. 
Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport ne dela razlik med zdravimi športniki in invalidi. Razkrijejo vrednost nagrad za dobitnike zlatih, srebrnih oziroma bronastih odličij na OI v Londonu. Za zlato je nared 22.000 evrov, za trenerja pa 11 tisočakov. Srebro je vredno 15.000, trener bi zaslužil sedem tisočakov. Prav toliko, ravno 7000, bo šlo dobitnici ali dobitniku brona.

Želi prestrašiti tekmice

Pri Mateji Pintar smo opazili novo pričesko, z zelenimi in plavimi prameni, v stilu reprezentančnih dresov. »Odločila sem se za bojne barve!« je dejala vedno nasmejana Mateja. »Morda se me bodo nasprotnice vsaj malce ustrašile!« je še šegavo dodala. Seveda ji v Londonu želimo veliko uspeha! Za olimpijski komplet bi se ji prav prilegla ena srebrna. M. K.

 

Deli s prijatelji