OI

Slovenski športniki v Londonu zeleni, modri in beli

Objavljeno 03. julij 2012 17.06 | Posodobljeno 03. julij 2012 17.07 | Piše: R. T., STA

Oblačila slovenskih reprezentantov krasi napis Team Slovenia.

LJUBLJANA – Predstavniki Olimpijskega komiteja Slovenije so že pred časom predstavili kolekcijo oblačil za olimpijske igre v Londonu, ki se začnejo 27. julija. Slovesna oblačila, oblačila za prosti čas, nacionalni komplet in navijaške izdelke je izdelal Peak, tekmovalna oblačila pa Toper.

Spretno oblikovanje in prepričevanje

Oblačila v značilni kombinaciji barv slovenske reprezentance, prevladujoči zeleni s kombinacijo bele in modre, je oblikoval Sandi Murovec, ki je ob tem še posebej ponosen na dejstvo, da je lahko na oblačilih uporabil tudi obrise simbola londonskih olimpijskih iger, kar sicer ni dovoljeno. Da bo na slovenskih oblačilih zaznati tudi pridih londonskih logotipov, pa gre zahvala predvsem Triglavu.

»Na to sem še posebno ponosen. Prireditelji vlagajo milijarde v svoje oblikovanje, nam pa je uspelo del njihove podobe zadržati tudi na naši kolekciji. Sicer smo se morali za to zelo potruditi. Uporabil sem znak podjetja Peak, ki ima v svojem logotipu vrh, ga nekako preslikal na slovenski Triglav in ga v mnogih oblikah, tudi nepravilnih, upodobil na oblačilih. Z Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) je sicer prišla pritožba, da takih znakov na oblačilih ne bomo smeli imeti, a ko smo jim poslali naše nacionalne simbole, med drugim tudi Triglav, so bili primorani popustiti. Če se pošalim, so naknadno priznali, da so v svojih simbolih oni povzemali naš Triglav,« je dejal Murovec.

Pridih mladosti

»Ne želim, da so ta oblačila zgolj uniforme, zato sem poskušal zadržati pridih mladosti, to pa je še posebej vidno na oblačilih za slovesnosti, ki so nekaj posebnega. Mislim, da bodo slovenski športniki in športnice v Londonu zelo prepoznavni,« je še dejal Murovec.

Njegove smernice pri oblikovanju so upoštevali tudi v slovenskem podjetju Toper, ki je za olimpijce izdelalo športno opremo – kolesarske drese in rokavice, veslaške drese ... Kitajski Peak, eno vodilnih azijskih proizvajalcev športnih oblačil in obutve, pa bo poleg slovenske ekipe v Londonu opremil še Novo Zelandijo, Irak, Alžirijo, Ciper, Libanon in Jordan.

Team Slovenia

Oblačila slovenskih reprezentantov sicer krasijo ponavljajoči se napisi Team Slovenia, s čimer je slovenska reprezentanca ena tistih, ki je upoštevala smernice Mok glede poimenovanja reprezentance, čeprav to ni bilo obvezno. Nekatere ekipe so se za ta korak odločile, druge pa ne.

Sicer pa je omejena serija slovenske kolekcije za navijače na voljo tudi na Petrolovih bencinskih servisih, kjer bo poleg majic, kapic in zapestnic mogoče kupiti tudi raglje. Artikli bodo na voljo tudi prek Petrolove spletne trgovine.

Deli s prijatelji