OLIMPIJSKE IGRE

Puško ukradli, 
volja ostala

Objavljeno 22. julij 2012 11.32 | Posodobljeno 22. julij 2012 11.33 | Piše: D. P.

Letos odhaja na svoje osme olimpijske igre, s čimer je absolutni rekorder med Slovenci.

Rajmond Debevec je z malokalibrsko puško v panogi 3 x 40 osvojil bronasto kolajno. Foto: Matej Družnik

Rajmond Debevec je ime, ki ga v olimpijskih krogih izrekajo spoštljivo. Upravičeno. Devetinštiridesetletni strelec se je rodil v Postojni, letos odhaja na svoje osme olimpijske igre, s čimer je absolutni rekorder med Slovenci. Prvič je nastopil v Los Angelesu leta 1984, ali bodo te v Londonu zadnje, pa nismo povsem prepričani. Upali bi si staviti, da ne. Do zdaj se je okitil z dvema medaljama – prvič v Sydneyju, ko je bil zlat, drugič pa v Pekingu, kjer je bil bronast. Vmes je imel v Atenah smolo, s katero pa se je pošteno spopadel med pripravami na letošnje olimpijske igre – ostal je namreč brez orožja. V noči na 30. april so mu neznanci iz njegove trgovine ukradli malokalibrsko puško, s katero je v Pekingu pred štirimi leti osvojil bron. To je bil velik šok za šampiona, ki pa je v svoji maniri – hladen kot špricer – rešil tudi to težavo. Do tekmovanja mu je namreč uspelo sestaviti skoraj identično orožje.

Debevec je prispel do olimpijske vozovnice na spektakularen način – lani je postal evropski prvak z malokalibrsko puško (ležeči položaj), v Londonu pa bo odličje naskakoval (predvsem) v svoji paradni disciplini – malokalibrska puška (trojni položaj).

Na Otok je odletel med prvimi, takoj za Vasilijem Žbogarjem, z njim pa tudi njegov trener Lojze Mikolič. »V Londonu bom na pripravah na olimpijskem strelišču poskušal preučiti vetrovne pogoje, tem primerno pa bom izbral pravo taktiko za nastop.« Že videno in slišano ter šampionsko. Tudi tokrat?

Deli s prijatelji