OLIMPIJSKE IGRE

Olimpijski London okupirali prvi slovenski športniki

Objavljeno 17. julij 2012 10.14 | Posodobljeno 17. julij 2012 10.15 | Piše: D. P.

Varnostno vprašanje so v Veliki Britaniji rešili s pomočjo vojske, kar bo državo stalo 600 milijonov.

Prvi športniki na londonskem letališču Heathrow (foto: Reuters).

LONDON – Prva slovenska odprava je včeraj popoldne že pristala v Londonu, ki bo od 27. julija do 12. avgusta gostil 30. poletne olimpijske igre. Led je že pred časom prebil Vasilij Žbogar, od včeraj pa mu družbo na tistem koncu Evrope delajo še kajakaši in kanuisti na divjih vodah – svetovni prvak Peter Kauzer, Luka Božič, Sašo Taljat, Eva Terčelj in Benjamin Savšek ter strelca Rajmond Debevec, ki ga na igrah čaka že osmi nastop, in Boštjan Maček. V petek bodo v britansko prestolnico odpotovale telovadka Saša Golob ter obe jadralki Teja Černe in Tina Mrak.

Na Otoku (pred)olimpijska mrzlica vlada že nekaj časa

Britanci so prvi šok doživeli pred tednom dni, ko je varnostno podjetje G4S malodane podpisalo kapitulacijo, saj niso mogli zagotoviti 13.200 varnostnikov. Da ni bilo dodatne blamaže, je poskrbela država. Za varnost je nemudoma zagotovila 3500 vojakov (to je tretjina vseh, kolikor jih imajo Britanci v Afganistanu), skupaj pa jih bo za varnost skrbelo 17.000. Britanske davkoplačevalce bo varovanje stalo 0,6 milijarde evrov. Na Otoku so previdni tudi zaradi stalnih groženj in terorističnega napada 7. julija 2005, ko so islamisti pokončali 52 ljudi.

Predsednik olimpijskega komiteja Jacques Rogge je pohvalil britanske organizatorje, ki so pokazali zvrhano mero fleksibilnosti pri reševanju problematike števila varnostnikov. V isti sapi pa je poudaril, kako pomembna je varnost, ki jo je treba zagotoviti. »Tu ne bo vojakov, ki bi naokoli hodili z orožjem, ampak bodo pripravljeni na ukrepanje,« je Rogge zavrnil namige, da bi se vse spremenilo v strogo varovan in zavoljo varnosti krepko omejen spektakel. »Mislim in verjamem, da bodo to dobre igre. Temelji so dobri,« je domačinom popihal na dušo prvi mož olimpijskega gibanja v upanju, da negativnih presenečenj ne bo več.

Prvi dan po prihodu in odprtju olimpijske vasi je navzočim že dal prve izkušnje

Ameriški atlet Kerron Clement, nosilec zlata in srebra iz Pekinga ter dvakratni svetovni prvak na teku 400 metrov z ovirami, sprva ni bil navdušen nad Londonom. Štiri ure se je z avtobusom prebijal do olimpijske vasi, vmes so se celo izgubili. »Ne ravno dober prvi vtis Londona,« je začivkal na svojem twitterju. Povsem drugačno izkušnjo pa ima nizozemska odbojkarica Marleen van Iersel, ki je priletela na Otok iz Amsterdama. »Takoj ko sem stopila iz letala, so me že usmerili. Vse je tako dobro organizirano.«

Letališče Heathrow se je včeraj dušilo v gneči, ki so jo povzročili prvi prihodi. Vrhunec pričakujejo 25. julija. »Sedem let smo se pripravljali na olimpijski izziv, začelo se je, pri tem nam bo v pomoč na tisoče prostovoljcev,« pojasni Nick Cole, ki je v londonski zračni luki odgovoren za olimpijske operacije. »Ko se bo začelo, bo vse pozabljeno,« se tolažijo zaradi prvih spodrsljajev v Londonu. Če bi igre slučajno odpadle, bi nastalo za okoli štiri milijarde evrov škode, nemška zavarovalnica München Re pa bi imela okoli 350 milijonov minusa.

Deli s prijatelji