NAVDUŠENI

Olimpijska zastava je že v Riu

Objavljeno 14. avgust 2012 15.37 | Posodobljeno 14. avgust 2012 15.38 | Piše: P. J., STA

Brazilci so prepričani, da jih čaka obdobje velikega slavja in preobrazbe mesta.

Zastava na poti v Rio.

RIO DE JANERIO – Odštevanje do poletnih olimpijskih iger v Riu de Janeiru leta 2016 se je že začelo. Po predaji zastave na slovesnosti ob zaprtju iger v Londonu, županu Ria de Janeira Eduardo Paesu jo je izročil londonski župan Boris Johnson, je olimpijska zastava s petimi olimpijskimi krogi že prispela na prizorišče naslednjih iger.

Brazilci z medaljami domov prinesli tudi zastavo

»Prihod zastave pomeni obdobje preobrazbe v mestu. Olimpizem za Brazilijo pomeni posebno priložnost, obdobje velikega slavja,« je po prihodu na letališče v Riu povedal župan Paes. Olimpijska zastava je iz Londona potovala v spremstvu ne le visokih predstavnikov tamkajšnjih regionalnih oblasti, temveč so bili na letalu tudi člani brazilske olimpijske odprave. »Prihod v Rio skupaj z zastavo pomeni za nas športnike posebno čast,« je bil navdušen jadralec Robert Scheidt, ki je skupaj z Brunom Pradom osvojil bron v razredu zvezda. Brazilski športniki so v Londonu osvojili skupno 17 kolajn – tri zlate, pet srebrnih in devet bronastih.

Olimpijsko zastavo po prihodu v Riu šele čaka popotovanje po največji južnoameriški državi. Pot bo tako nadaljevala v prestolnico Brasilio, kjer bo posebno slovesnost pripravila predsednica Dilma Rousseff. Župan Ria Paes pa bo zastavo ponesel tudi po razvpitih favelah, barakarskih naselij, ki obkrožajo več kot šestmilijonski Rio. Rio de Janeiro bo sicer gostil prve olimpijske igre na tleh Južne Amerike.

Deli s prijatelji