SPEKTAKEL

Odprtje: od agenta 007, beatlov do Petra Pana

Objavljeno 27. julij 2012 19.44 | Posodobljeno 27. julij 2012 19.46 | Piše: Marko Uršič

Športni praznik se še ni prav zagnal, a že incidenti z zastavami in zemljepisnimi pojmi.

Generalka na olimpijskim stadion za slovesno odprtje.

Nogometaši in nogometašice so že začeli olimpijske boje, olimpijske igre v Londonu pa se bodo s slovesnim odprtjem na olimpijskem stadionu uradno začele drevi. Stratford v vzhodnem delu britanske prestolnice bo tako doživel ognjemet barv, luči in estetike. A prireditelje moti to, da sodelujoči na družabnih omrežjih že pred končnim aktom razkrivajo podrobnosti, kaj se bo na štadionu pravzaprav dogajalo. Zato sta z nagrado oskar nagrajeni režiser prireditve Danny Boyle in vodja organizacijskega komiteja Sebastian Coe nezadovoljna, ker sodelujoči na odprtju skrivnosti ne morejo zadržati zase. A to ni preprosto: generalko si je lahko poleg 15.000 nastopajočih, nekaj tisoč varnostnikov in gneče novinarjev na tem športnem dogodku babilonskih razsežnosti ogledalo še 60.000 firbcev, med njimi družinskih članov nastopajočih. »Bilo je absolutno fantastično,« je povedala Hilary Midgley. Eden od pripadnikov vojne mornarice, ki varujejo jadralska prizorišča na južni obali, pa je telefoniral ženi: »Osupljivo, Danny Boyle si je zaradi predstave zaslužil vsak peni. Če v petek ne posnameš odprtja, te ustrelim!«

Osrednja tema otvoritvene slovesnosti, stala je 27 milijonov funtov (34,5 milijona evrov), bodo otoki čudes, pri njih pa se je Boyle, režiser kultnega škotskega filma Trainspotting in uspešnice iz Indije Revni milijonar, zgledoval po Shakespearjevi dramski stvaritvi Vihar. Tako kot je v navadi na vseh olimpijskih igrah pa bodo v programu prevladovali nacionalni motivi; iz britanske zgodovine in sedanjosti, foklore, pokrajinski in športni, igrali bodo celo tipični otoški šport kriket. Slovesno odprtje bo z zvonjenjem začel 27-tonski zvon; ustvarili so ga v stari londonski zvonarni Whitechapel, ki posluje že 442 let, v njej so izdelali tudi zvon za sloviti Big Ben.

Otroške čarovnije za OI

Sledil naj bi filmski vložek iz Buckinghamske palače. Seveda bo v njem sodelovala britanska kraljica Elizabeta II., s tem pa tudi tajni agent njenega veličanstva in britanske tajne službe James Bond, seveda ga bo igral zadnji v tej vlogi, Daniel Craig. Pri tej priložnosti bo na štadion skočil padalec, ki bo odigral vlogo agenta 007. Nato se bo vse odvijalo na britanskem podeželju po zgledu pesnitev angleškega pesnika Williama Blaka. Posebno v pesmi Jeruzalem – uglasbena velja za neuradno angleško himno.

Del odprtja bo zavzel spomin na otoško industrijsko revolucijo s tovarnami in rudniki ter sivim vsakdanjikom. Angleži kot izumitelji marsičesa pa bodo dodali še nekaj rockerske glasbene zgodovine (The Beatles, The Who, punkerji Sex Pistols, elektronski Underworld, Grk Vangelis, ki je napisal glasbo za odlični britanski športni film Ognjene kočije) in otroške čarovnije iz knjižnih uspešnic z liki Harryja Potterja, Alice v čudežni dežel, Petra Pana in Mary Poppins. Legenda skupine The Beatles Paul McCartney naj bi na slovesnem odprtju odpel Hey Jude. To je britanski pečat prireditvi, seveda pa bo vse potekalo po utečenem urniku kot na vseh odprtjih. Prižiganje ognja (kdo bo to storil, je še največja skrivnost med vsemi, ki je še niso razkrili), mimohod udeležencev, piko na i pa bo odprtju s svojim govorom dala britanska kraljica.

S. Koreja ni J. Koreja, VB je Anglija

Nogometašice so v sredo s tekmami že začele olimpijski turnir. Vse dogodke je zasenčil incident na tekmi v Glasgowu med Severno Korejo in Kolumbijo, saj so prireditelji na velikih zaslonih namesto severnokorejske prikazali južnokorejsko zastavo. Severna Koreja je uradno še vedno v vojni z južno sosedo. Severnokorejske igralke zato niso hotele začeti tekme s Kolumbijo in so se vrnile v garderobo. Po uri mučnega čakanja in pregovarjanj se je dvoboj le začel, Azijke pa so tekmo na koncu dobile z 2 : 0. Prireditelji so se nato opravičili za (ne)želeno napako. Olimpijsko moštvo Velike Britanije pa je v sredo v javnost poslalo elektronsko sporočilo, kjer žensko nogometno ekipo VB imenujejo Anglija. Še ena napaka; prireditelji bodo delu gledalcev skokov v vodo zaradi slabega pogleda na dogajanje vrnili del denarja za vstopnice. 

 

Deli s prijatelji