OLIMPIJCI

Nismo ljudje, nas so 
res vrgli iz vesolja

Objavljeno 13. avgust 2012 09.54 | Posodobljeno 12. avgust 2012 22.06 | Piše: Marko Uršič

Pri kraljici športov je bil prvi zvezdnik jamajška strela Usain Bolt, v plavanju Michael Phelps.

Osvojil je bron in se poslovil od olimpijskih iger.

Igre 30. olimpijade moderne dobe so se končale, vsi so svoj športni pogled že uperili v Rio de Janeiro 2016. To, kar smo od športnega spektakla v Londonu pričakovali, smo tudi dobili, od atletike, plavanja do kolektivnih športov. Vse oči so bile uprte v superzvezdnika Usaina Bolta, ki je medijsko pozornost tudi povsem upravičil. Črvi dvoma pred nastopom jamajške strele na 100 m so se razbežali z njegovo novo šampionsko predstavo. Z zmago na 200 m in z zmagoslavjem tekačev z Jamajke v štafeti 4 x 100 m, s svetovnim rekordom (36,84) pa je Bolt v praksi telesno in psihično dokazal, da mu res ni para. »Nismo ljudje, nas so vrgli iz vesolja,« je v šali navrgel štafetno zlati Yohan Blake. Bolt je tako po zlatem izkupičku ponovil pekinške igre, in čeprav je imel atletski del športnega spektakla na štadionu v vzhodnem Londonu še nekaj izjemnih junakov, je jamajška strela najbolj sijoča med zvezdami kraljice športov. »Prečudovit konec zares čudovitega tedna. Kaj bi lahko še naredil, da bi dokazal, da sem postal živa legenda,« je samozavestno izustil Bolt, ki mu je uspel podvig, kot v atletiki še nikomur, po tri zlate na dveh olimpijskih igrah.

David Rudisha je potrdil kenijsko nadvlado na srednjih progah in zmago na 800 m začinil s svetovnim rekordom 1:40,91, z domačega, britanskega vidika pa so na prestol upravičeno postavili Moja Faraha in Jessico Ennis. Slednja je bila pred igrami medijsko najbolj izpostavljena otoška športnica, Farahu pa je uspel redek podvig; na enih igrah zmagati v tekih na pet in deset kilometrov. Nič čudnega, da sta po koncu atletskega programa pod luči žarometov olimpijskega štadiona izstopila prav Bolt in somalijski Britanec, jamajški superčlovek je tudi objel Farahovo ženo Tanio, in v šali oponašala zmagoviti gesti drug drugega. Ameriška ženska štafeta 4 x 100 m je ob zmagi odšprintala svetovni rekord 40,82 in izboljšala 27 let stari rekord Nemške demokratične republike.

Phelpsovo slovo

Odšel je v pokoj, a je tako kot Bolt živa športna legenda. Michael Phelps si je v bazenu britanske prestolnice priplaval štiri zlate in dve srebrni odličji, skupno zbirko olimpijskih kolajn pa zaokrožil na 22 (od tega 18 zlatih), kar je rekordni dosežek v zgodovini modernega olimpizma. Tako šampionsko izpolnjen in brez pravega motiva se je odločil končati športno pot. Plavalne boje pa so poživile še plavalne sirene, prave žlahtne najstnice. 15-letna Litovka Ruta Meilutyte, 17-letna Missy Franklin iz ZDA in 16-letna Kitajka Šiven Je so starejšim puncam pomešale štrene in potrdile, da je v bazen pljusknil nov val nadarjenih plavalk.

Veterani v ospredju

Slovenski žlahtni izkupiček z iger v Londonu je povsem po pričakovanjih. Po verjetnostnem računu je bilo zlahka ugotoviti, da bodo stalnice v slovenski olimpijski odpravi opravile svoje, da bodo nekateri navdušili, drugi razočarali, večina pa bo nastopila v okviru pričakovanj. Odličja so prispevali veterani: 49-letni Rajmond Debevec, 40-letni Iztok Čop, 33-letni Luka Špik, 32-letni Primož Kozmus in 30-letna Urška Žolnir. Z redkimi izjemami je računalniška in internetna športna generacija pokazala, da v zdajšnjem ustroju in denarnih zmogljivostih slovenskega športa še nima tistega brezkompromisnega instinkta za globalno konkurenco.

Črne dopinške ovce

Seveda so imele londonske igre tudi svoje dopinške grešnike. Nekaj so jih ujeli že na predolimpijskih testiranjih, druge na igrah. Olimpijske kontrole so se začele 16. julija, ko so uradno odprli olimpijsko vas. Ameriški judoist Nick Delpopolo je bil izključen, ker so v njegovem vzorcu našli sledi marihuane. Sirska atletinja Ghfran Almuhamad, tekla je na 400 m, je bila pozitivna na dopinškem testu 5. avgusta. V obeh vzorcih, A in B, so našli prepovedani metilheksanamin. Pozitivni so bili še ruska kolesarka na velodromu Viktorija Baranova, kolumbijski tekač na 400 m Diego Palomeque Echevarria, uzbekistanska telovadka Luiza Galjulina in albanski dvigovalec uteži Hysen Pulaku. Druge, tudi Italijana Alexa Schwazerja, olimpijskega prvaka v hitri hoji na 50 km iz leta 2008, so ujeli na predolimpijskih testiranjih, Južnega Tirolca na eritropoetin. Kenijskega maratonca Mathewa Kisoria so ujeli na junijskem testu, francoski atlet Hassan Hirt, ki je nastopil na 5000-metrski preizkušnji, pa je jemal nedovoljeno poživilo eritropoetin. Vzorec so mu vzeli 3. avgusta med treningom v Franciji. Hirt je po Nordinu Gezzarju drugi francoski atlet, ki so mu dokazali jemanje tega poživila.

 

Deli s prijatelji