PODATKI

Negativni učinek olimpijskih iger večji od pričakovanih

Objavljeno 13. avgust 2012 22.55 | Posodobljeno 13. avgust 2012 22.55 | Piše: P. J., STA

Turistični sektor se je znašel v težavah zaradi upada rezervacij in obiska v času med igrami in po njih.

LJUBLJANA – Olimpijske igre niso imele negativnega učinka le na turistični obisk v Londonu, temveč na turistični sektor v celotni Veliki Britaniji, je pokazala anketna raziskava sektorskega združenja UKinbound. Raziskava je tako razkrila, da sta kar dve tretjini anketiranih članov poročali o občutnem padcu rezervacij in obiska v času londonskih iger.

Obisk za obdobje po igrah manjši

Dve tretjini anketiranih članov je tako odgovorilo, da sta bila obseg rezervacij in število turističnih prihodov v obdobju trajanja iger (23. julij–12. avgust) občutno manjša kot v enakem obdobju lani, še dodatnih 22 odstotkov pa jih je odgovorilo, da je prišlo do manjšega upada. Od tistih, ki so odgovorili, da je prišlo do občutnega upada, jih je kar 59 odstotkov odgovorilo, da je bil padec večji od 10 odstotkov. Povrh vsega pa je kar 82 odstotkov vprašanih odgovorilo, da so tudi rezervacije in pričakovani prihodi za poolimpijsko obdobje (od danes pa do 9. septembra) na nižji ali občutno nižji ravni kot pred letom.

London avgusta povprečno obišče okoli 1,5 milijona turistov, vendar pa tako v UKinbound, ki združuje predstavnike turističnih agencij, hotelov in trgovin, kot v drugih turističnih organizacijah opozarjajo, da se je precejšnje število obiskovalcev v strahu pred preveliko gnečo letos izognilo tako britanski prestolnici kot drugim delom države.

»Turistični delavci smo pričakovali, da bodo imele igre negativen učinek na turistični obisk v prestolnici, vendar pa učinek na preostale dele države povzroča globoko razočaranje,« je dejala članica združenja Rita Beckwith. Ob tem v združenju poudarjajo, da so olimpijske igre, ki so se s spektakularno slovesnostjo končale sinoči, znova pokazale, kako pomemben za britanski turizem je London kot osrednja vstopna točka.

Natančne številke bodo znane šele septembra

V UKinbound državo zato pozivajo, naj v maksimalni meri uresniči napovedi glede zagotavljanja trajne dediščine londonskih iger z izboljšanjem prometne infrastrukture in s promocijskimi ukrepi za privabljanje novih obiskovalcev na Otok.

Uradne številke o turističnem obisku v času iger in neposredno pred njimi in po njih bodo znane šele septembra. Trenutne ocene pravijo, da je London v času iger obiskalo okoli 300.000 turistov, športnikov in športnih uradnikov. Levji delež turističnega obiska je odpadel na domače obiskovalce, ki so si prišli ogledat tekmovanja.

Deli s prijatelji