PRVENEC

Krstni 
olimpijski triatlon

Objavljeno 25. julij 2012 20.00 | Posodobljeno 25. julij 2012 20.00 | Piše: M. U.

Mateji Šimic je z olimpijskimi igrami poplačanih 20 let truda in odrekanj.

Mateja Šimic, prva slovenska triatlonka na OI.

LONDON – Mateja Šimic piše zgodovino. Je prva Slovenka, ki bo na olimpijskih igrah nastopila v triatlonu, po 20 letih truda je dosegla krono kariere. Bila je mladinska evropska podprvakinja, 26. maja v Madridu pa si je prek zapletenega kvalifikacijskega sita priborila vozovnico za olimpijski London.

Odločala bosta plavanje in tek

»Z uvrstitvijo na OI je gotovo poplačanih dvajset let truda in odrekanj. Kvalifikacijsko obdobje traja dve leti, z osmimi najboljšimi rezultati pa se mi je uspelo uvrstiti med 55 tekmovalk, ki bomo nastopile v Londonu. Na olimpijskih igrah bosta odločala predvsem plavanje in tek; v plavanju sem napredovala, moram pa izboljšati del po startu, pri katerem poteka boj v vodi. Ker bom med 55 tekmovalkami startni položaj izbirala med zadnjimi, se zavedam, da ne bo najboljši. Težava je tudi to, da bom edina slovenska predstavnica. Vodilne države imajo po tri tekmovalke, vse delajo za svojo najboljšo, so v veliki prednosti. In tako se v vodi zgodijo tudi udarci s komolci. Kolesarski del v Londonu pa je ravninski,« razmišlja Šimičeva. Ali pozna olimpijsko progo, na kateri je bila lani že kvalifikacijska tekma?

»Speljana je po središču mesta in na njej se ne da trenirati. Spoznala jo bom šele zadnji teden pred tekmo, 4. avgusta,« doda 32-letna Ljubljančanka. Mateja je lani pozimi začela sodelovati z italijanskim triatlonskim strokovnjakom Francescom Fissorejem. Ta meni, da bi bila olimpijska uvrstitev do 20. ali 25. mesta že zelo dobra, Šimičeva pa si želi nekaj športne sreče in uvrstitev med prvo polovico. Pravi, da pričakuje izjemno vzdušje, veliko gledalcev, saj imajo gostitelji med favoriti tudi svoje tekmovalke. Mateja veliko vadi na ljubljanski fakulteti za šport pa tudi v Radovljici, kjer imata s trenerjem Fissorejem na voljo jezero, bazen ter številne proge za kolesarjenje in tek.

Zlatega odličja niso nikoli osvojili favoriti

Triatlon je na sporedu olimpijskih iger od leta 2000, ko so bile v Sydneyju, na dosedanjih pa se je izkazalo, da zlatega odličja nikoli niso osvojili favoriti. Zato najuspešnejša slovenska triatlonka pravi, da bo pri plavanju (1,5 km), kolesarjenju (43 km) in teku (na 10 km) v Londonu vse mogoče. Odločno dodaja, da se bo borila do konca in do zadnjega atoma moči. Zato, da bi bila na olimpijskem triatlonu v pravi formi, pa vadi šest ur na dan.

Deli s prijatelji