OLIMPIJSKI ADUT

Kauzer brez zadržkov 
po zlato

Objavljeno 26. julij 2012 15.16 | Posodobljeno 26. julij 2012 15.16 | Piše: B. P.

Najboljšemu slovenskemu kajakašu na divjih vodah v zbirki kolajn manjka le še olimpijska.

Peter Kauzer je pripravljen na največji uspeh v karieri. Foto: Aleš Černivec

LONDON – Kajakaš na divjih vodah, slalomist Peter Kauzer, je upravičeno naš največji adut na igrah v Londonu. V letih 2009 in 2011 je Hrastničan postal svetovni prvak in skupni zmagovalec serije tekem svetovnega pokala, 2010 je posamičnim srebrnim kolajnam z EP dodal še najžlahtnejšo. Edina kolajna, ki najboljšemu kajakašu trenutne svetovne jakostne lestvice še manjka, je olimpijska. V Pekingu se je na igrah grdo opekel, te izkušnje verjetno ne bo pozabil nikoli. Kauzer, ki bo septembra dopolnil 29 let, je bil tudi tedaj eden glavnih favoritov za zlato kolajno, tako kot je tudi danes. Njegov največji konkurent za najvišje uvrstitve naj bi bil njegov največji prijatelj zunaj slovenske reprezentance, Italijan Daniele Molmenti.

Pred štirimi leti se ni izšlo

Kauzer bo edini slovenski slalomist na divjih vodah, ki že ima izkušnje z olimpijskih iger. Pred igrami pravi: »Na OI bo nastopilo le 22 kajakašev, od teh je 15 takih, ki so sposobni osvojiti kolajno. Olimpijska tekma je nekaj posebnega, kar se je videlo tudi v Pekingu, ko je uspelo Benjaminu Boukpetu, a tega ne mislim zato, ker bi bil takrat avtsajder. Vedno je bil hiter, ampak nikoli ni sestavil dveh dobrih voženj. To je dosegel takrat, ko je moral, in dobil je kolajno, ne prej ne pozneje ni bil več niti v finalu, na igrah v Londonu za svoj Togo niti startal ne bo, saj mu ni uspelo v kvalifikacijah. OI so zgodba zase, tam se vse teorije porušijo. Moraš biti rojen za to, da zmagaš. Upam, da sem se v teh štirih letih kaj naučil in da se je Peking moral zgoditi, da bo letos drugače.«

Trenira ga Kapsl

Petrov trener je njegov oče, prav tako Peter, ki ga v kajakaški srenji imenujejo Kapsl – tudi Petru mlajšemu včasih kdo od starejših pravi ta mal' Kapsl. Kauzer ml. že nekaj časa popolnoma brez zadržkov napoveduje osvojitev zlate kolajne. »Letos sva si kot edini cilj zadala OI, tekme svetovnega pokala pa so bile predvsem trening. To sezono je bilo zelo malo tekem pred OI, tako da bomo videli, kako bo to vplivalo na njegovo pripravljenost,« pa pravi oče.

Deli s prijatelji