NA KOŽO

Igrice s Saro

Objavljeno 23. julij 2012 00.12 | Posodobljeno 23. julij 2012 00.11 | Piše: Rok Tamše
Ključne besede: komentar

Javno pranje umazanega perila zaradi 12.000 evrov? Nesprejemljivo.

Zaradi člankov o olimpijcih, ki so v obdobju samostojne Slovenije osvajali kolajne na poletnih igrah, smo prejšnji teden poklicali Saro Isaković, ki je pred štirimi leti v Pekingu priplavala do srebrne medalje na 200 metrov prosto. Pričakovanja pred novim spektaklom pod petimi krogi je lepo oplemenititi s spomini na največje uspehe. Resnično žlahtno je poslušati podoživljanje športnih asov, ki v neusmiljeni mednarodni konkurenci kažejo svojo vrhunskost in s tem utrjujejo ugled Slovenije po svetu. Z zgovorno Saro ni bilo nič drugače. Toda ...

Nasmejana in neposredna Sara je med obujanjem spominov povsem odkrito povedala, da je bila prejšnji teden zelo poklapana, saj ji vodstvo reprezentance ni omogočilo, da bi z njo v London odpotoval bioterapevt Brane Skubic. Z njim je tesno sodelovala že pred pekinškim srebrom. Verjetno je bilo ravno zato športni lepotici lažje priznati, da ji Plavalna zveza Slovenije sploh še ni v celoti izplačala denarne nagrade za srebrno odličje z zadnjih iger. Od 30.000 obljubljenih evrov je po svojih besedah prejela 18 tisočakov. Privzdignili smo obrvi, saj je kar težko verjeti, da vodilni športni funkcionarji gojijo takšen odnos do zastavonoš slovenskega športa. To je nesprejemljivo. Kako je potem s tistimi iz drugih, tretjih vrst?

Da se razumemo, Sara brez teh 12.000 evrov ni doživela socialne ali katere drugačne stiske niti zaradi tega ni izgubila motiva za plavanje. Je pa njena slaba volja dokaz, da še vedno največ šteje odnos med ljudmi, ki skupaj ustvarjajo športno zgodovino naroda. Kaj si, denimo, o Sarinem primeru mislijo pokrovitelji plavalne zveze?

Tako smo tik pred igrami nehote prišli do pranja umazanega perila v javnosti, čeprav nas zgodovina uči, da športniki pred tekmami, še posebno največjimi v karieri, potrebujejo mir in popolno zaupanje v ljudi okrog sebe, sicer se samozavest in osredotočenost hitro umakneta nezadovoljstvu, nezaupanju in pomanjkanju vere v lastne sposobnosti. Zato ni nenavadno, da Sari bolj bije srce za študij v ZDA kot plavanje v Sloveniji. Rada pa še tekmuje za domovino. 

Deli s prijatelji