OKREPITVE

El Mutavakelova in Reedie podpredsednika Moka

Objavljeno 26. julij 2012 16.04 | Posodobljeno 26. julij 2012 16.04 | Piše: D. P., STA

Novi člani so postali še Španec, Ukrajinec in Gvatemalec.

Belgijec Jacques Rogge, predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja.

LONDON – Maročanka Naval El Mutavakel, olimpijska prvakinja v teku na 400 metrov z ovirami v Los Angelesu leta 1984, in Britanec Craig Reedie, nekdanji prvi mož Mednarodne badmintonske zveze, sta na volilni skupščini Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) v Londonu postala nova podpredsednika olimpijskega gibanja, ki ga vodi Belgijec Jacques Rogge.

Maročanka za zgodovino

El Mutavakelova je dobila 81 glasov, 10 jih je bilo proti, Reedie pa 85 glasov za in štiri proti. Maročanka tako znova piše zgodovino, saj je postala prva ženska iz pretežno muslimanske države na mestu podpredsednice Moka. Pred štirimi leti je bila prva članica izvršnega odbora Moka, leta 1984 v Los Angelesu pa prva maroška olimpijska zmagovalka. Podpredsednika sta ostala Ser Miang Ng iz Singapurja in Nemec Thomas Bach.

Nemka Claudia Bokel, predsednica športne komisije, je postala nova članica izvršnega odbora Moka, v ta organ pa so izvolili tudi Čing Kuo Vuja s Tajvana, predsednika mednarodne boksarske zveze (AIBA) kot predstavnika poletnih olimpijskih športov, in Irca Patricka Hickeyja, kor predstavnika vseh nacionalnih olimpijskih komitejev (ANOC). Novi člani Moka so postali še Španec Juan Antonio Samaranch mlajši, ukrajinski svetovni rekorder v skoku s palico Sergej Bubka, in Gvatemalec Willy Kaltschmitt.

Fasel ostal v sedlu

Še en štiriletni mandat so zaupali Švicarju Reneju Faselu, predsedniku Mednarodne hokejske zveze (IIHF) kot predstavniku zimskih olimpijskih športov. Člani tega organa so ostali še Avstralec John Coates, Južnoafričan Sam Ramsamy in Švedinja Gunilla Lindberg.

Malezijska prestolnica Kuala Lumpur bo gostila skupščino Moka leta 2015 (od 1. do 3. avgusta), ko bodo izbirali gostitelja zimskih olimpijskih iger leta 2022.

Deli s prijatelji