BOREC IN POL

Dvakrat premagal raka, da je prišel na igre v London

Objavljeno 31. julij 2012 14.16 | Posodobljeno 31. julij 2012 14.16 | Piše: D. P., STA

Zaradi domnevnega dopinga so mu najprej prepovedali tekmovati.

Američan v napadalni akciji.

LONDON – Z ameriškim odbojkarjem na mivki Jacobom Gibbom se je pred olimpijskimi igrami v Londonu močno poigrala usoda. Potem ko so mu decembra 2010 sporočili, da je zaradi dopinga suspendiran, so ugotovili, da je za nenormalno visoko raven hormonov v njegovi krvi kriv rak. Gibb se ni predal – zdravljenje je bilo uspešno, zato je lahko odpotoval v London.

Odkritje v krvi

Ameriška protidopinška agencija (Usada) je Gibbu decembra 2010 sporočila, da so v njegovi krvi našli nenormalno visoko raven alfa fetoproteina in beta-hCG. Take snovi običajno najdejo v krvi nosečnic, uporabnikov steroidov ali bolnikov z rakom na modih.

Gibbu so zaradi domnevnega dopinga najprej prepovedali tekmovati, nato pa so zdravniki ugotovili, da ima raka. Prepoved tekmovanja so sicer odpravili, a zdelo se je, da je olimpijski turnir v Londonu za ameriškega športnika nedosegljiv.

Brez kemoterapije

»Olimpijske igre so izključene,« je na posnetku na svoji spletni strani navijačem sporočil Gibb. Nato se mu je nasmehnil kanček sreče. Operacija je bila uspešna, zato ni potreboval kemoterapije, s partnerjem Seanom Rosenthalom pa sta se uspešno uvrstila na londonski turnir.

Gibbu je tako uspelo skoraj nemogoče – dvakrat se je uvrstil na olimpijske igre in dvakrat je prebolel raka. Leta 2004 so namreč odkrili, da ima kožnega raka. »Tega skoraj nisem dojemal kot realnost. Bal sem se. Ničesar nisem vedel o tem, nisem vedel, kako naj se na to odzovem,« je pojasnil.

O svojih izkušnjah z boleznijo sicer ne govori rad, zanimivo pa je, da mu je protidopinški pregled rešil življenje. »Usoda mu je dejansko rešila življenje,« je povedal njegov tiskovni predstavnik Hans Stolfus.

Deli s prijatelji