NEVERJETNO

Dieta, da te kap: tega nikar ne poskušajte doma

Objavljeno 23. julij 2012 18.08 | Posodobljeno 23. julij 2012 17.13 | Piše: P. J.

14-kratni olimpijski prvak zaužije neverjetnih 12.000 kalorij dnevno.

Michael Phelps (ZDA)

Plavalec Michael Phelps je z zadnjih olimpijskih igrah v Pekingu domov odnesel kar osem zlatih medalj, skupno pa jih je zbral že 14 (v Atenah je leta 2004 osvojil šest zlatih in dve bronasti). Prav zanimivo pa bo videti, kako se bo ta najboljši olimpionik v zgodovini znašel po zaključku športne kariere, glede na to, da njegovi naporni treningi zahtevajo prav posebno prehrano, tako posebno, da nutricionisti v zvezi z njo svarijo: »Nikar tega ne poskušajte doma.«

Olimpijski šampion v enem dnevu zaužije neverjetnih 12.000 kalorij. Čeprav Michael trenira šestkrat na teden po pet ur, smo vendarle malo radovedni, kako mu uspe vse te silne kalorije pokuriti, pri tem ostati čil in zdrav in brez preveč holesterola in sladkorja v krvi. Phelps je sicer visok 193 centimetrov, tehta pe le 84 kilogramov. 

Osupljivi jedilnik

Za uvod v zajtrk Phelps poje tri ocvrta jajca s sirom, solato, paradižnikom, čebulo in majonezo. Temu sledijo omleta iz petih jajc, skleda zdroba, trije kosi opečenca s sladkorjem v prahu in tri čokoladne palačinke, vse to pa poplakne z dvema skodelicama kave.

Za kosilo si privošči pol kilograma polnozrnatih testenin, dva velika sendviča s salamo, sirom in majonezo. Spije tudi energijske pijače v vrednosti tisoč kalorij.

Za večerjo so spet na vrsti testenine. Tudi tokrat jih poje pol kilograma. Ker seveda makaroni, špageti in podobno ne morejo biti dovolj za lačnega Phelpsa, si privošči še eno (eno, ne en kos!) pico, to pa oplemeniti z novimi dozami energijskih napitkov.

Ni edini

Gotovo ste se tudi vi vprašali, ali je takšna prehrana zdrava in kako zdrava je za Phelpsa. Strokovnjaki pravijo, da vse temelji na osnovni matematiki: če poješ več, kot pokuriš, se rediš, če pa poješ manj, kot pokuriš, hujšaš. Za športnika, kakršen je Phelps, je zato nujno, da jé dovolj, da si njegove mišice po napornih treningih opomorejo in prestradani revež ne začne hujšati. Kako bo pa sicer priplaval do svoje 20. zlate medalje v Londonu ...

Phelps pa očitno ni edini lačen športnik. Od 8000 do 10.000 kalorij na dan naj bi zaužili tudi kolesarji na pravkar končani dirki po Franciji, čeprav so v primerjavi z Michaelom vsaj pošteno pico in nekaj vrčkov energijskih pijač v zaostanku.

 

Deli s prijatelji