LEGENDARNO

Bolt: Zdaj sem živa legenda

Objavljeno 11. avgust 2012 19.02 | Posodobljeno 11. avgust 2012 19.01 | Piše: Marko Uršič

Usain Bolt je največji, ob jamajški trojni zmagi je ubranil tudi olimpijsko krono v teku na 200 m.

Usain Bolt.

On ni športnik, on je rock zvezdnik. Usain Bolt je bil na ogrevanju pred finalom šprinta na 200 m atletskega programa olimpijskih iger v Londonu povsem sproščen. Šalil se je, mahal kameri, ust kar ni mogel zapreti, tik pred tekom se je celo šalil z reprezentančnim kolegom Warrenom Weirom. A tak je le on, na svetu mu ni enakega. Resnično. Jamajški superzvezdnik je v britanski prestolnici ubranil tudi pekinško olimpijsko krono na 200 m in potrdil, da je nadzemeljski na našem svetem planetu. Ne, Jamajka je nadzemeljska, saj je slavila trojno zmago, Yohan Blake je bil srebrn, Weir tretji. Bolt ima skupaj že pet zlatih olimpijskih žlahtnih kovin, še nikomur ni uspelo na dveh zaporednih OI slaviti v obeh šprintih. Tu pa je še štafeta. »Po to sem prišel, zdaj sem legenda. Sem v isti kategoriji kot Michael Johnson in sem počaščen,« je jamajška strela vrgla oko na nekdanjega ameriškega zvezdnika. »Za menoj je težka sezona, a storil sem, kar sem moral. Sem živa legenda. To povejte vsem v vaši državi. Če tega jutri ne bom videl v vašem časopisu, potem vam ne bom nikoli več na voljo za intervju. To je za vse, ki niso verjeli vame. Po porazu v jamajških kvalifikacijah so mnogi dvomili o meni, zdaj pa lahko utihnejo. To je bilo sicer tudi dobro, tako namreč spoznaš, kdo so tvoji pravi prijatelji,« je kot rockerski zvezdnik atletskega kova dodal Bolt.

Johnson je v redu, zato pa nima dobrega mnenja o Carlu Lewisu, ki je na olimpijskih igrah v letih 1984 in 1988 osvojil zlato v teku na 100 metrov. Po Pekingu je odkrito podvomil o jamajških atletih, seveda zaradi dopinga. »Izgubil sem vse spoštovanje do njega. To, kar govori o atletih, je ponižujoče,« je povedal Jamajčan, ki je Blaku že leta 2010 povedal, da je prišel ob napačnem času in da prihodnji dve leti pripadata njemu. »V preostanku sezone pa se želim zabavati,« je še navrgel amaterski igralec kriketa. Kaj pa OI v Riu de Janeiru leta 2016? »Razmislil bom, kaj je moj naslednji cilj. Rio bo težka misija, takrat bom star 30 let, Blake in Weir pa bosta 26,« je še modroval najboljši atlet na svetu.

Ekspresni Rudisha

Kenijec David Rudisha je v teku na 800 metrov slavil s svetovnim rekordom. Odtekel je čas 1:40,91 in tako za desetinko izboljšal lastni svetovni rekord, ki ga je dosegel 29. avgusta 2010 v italijanskem Rietiju. Na lanskem SP je osvojil naslov svetovnega prvaka, zdaj se je kot prvi atlet spustil pod mejo 1:41,00. »Zelo sem srečen, na to sem čakal zelo dolgo. Priti sem in doseči svetovni rekord – to je neverjetno. Glede zmage nisem bil v dvomih. Vreme je bilo čudovito in odločil sem se, da grem na svetovni rekord,« je dejal. O legendarnem tekaču Sebastianu Coeju pa: »Lord Coe je moj dobri prijatelj. Sem sem prišel februarja in razkazal mi je štadion. Želel sem priti in ga narediti ponosnega,« je dodal.

Deli s prijatelji