ZADNJA PRILOŽNOST

Bo Šestakova skočila v finale?

Objavljeno 24. julij 2012 11.00 | Posodobljeno 24. julij 2012 11.00 | Piše: M. U.

Atleti in atletinje bodo po neuspehu na EP na olimpijskih igrah reševali sezono.

Naturalizirani Američan Brent LaRue bo v Londonu branil slovenske olimpijske barve.

LONDON – Na olimpijskih igrah v Londonu bo Slovenijo zastopalo dvanajst atletov in atletinj: Brent LaRue (400 m, ovire), Primož Kobe (maraton), Rožle Prezelj (višina), Primož Kozmus (met kladiva), Matija Kranjc (met kopja), Sonja Roman (1500 m), Marina Tomič (100 m, ovire), Marija Šestak (troskok), Tina Šutej (skok s palico), Barbara Špiler (kladivo), Martina Ratej (kopje) in Žana Jereb (maraton).

Možnosti za odličje ima realno le Kozmus

Možnosti, da doseže odličje in gre v boj za osvojitev pekinškega zlata, ima realno le Primož Kozmus. Njegova pripravljenost pa je velika uganka, saj je zaradi vadbe na Češkem malo nastopal, niti na državnem prvenstvu v Kopru niti na mitingu v Madridu. »Ko si dober, je vse lahko, ko si slab, pa te moti vsaka malenkost,« omenja bistvo športnega udejstvovanja. Glavna preizkušnja pred igrami, evropsko prvenstvo v Helsinkih, se ni izšlo po slovenskih načrtih in željah. Skoraj vsi atleti so odpovedali, v finale se je uvrstila le Marija Šestak. Vodja atletske ekipe za London, Martin Steiner, zato pravi: »Lahko rečemo, da na srečo črte pod sezono vseeno še ne smemo potegniti, saj bo imela večina popravni izpit na olimpijskih igrah. Na vsak način bodo igre tiste, ki bodo pretehtale, ali je bila sezona uspešna ali ne. Verjamem, da bo bolje, saj tako slabo ne more več biti. V Londonu bodo imeli naši atleti priložnost, da pokažejo svojo pravo vrednost. Analiza sezone bo narejena po igrah, zdaj ne bi imelo nikakršnega smisla drezati v rane, saj atleti potrebujejo mir za priprave. Potem pa bo dovolj časa za modrovanje. Upam seveda, da so pri sebi in skupaj s trenerji naredili vmesno inventuro, na osnovi katere bodo lahko usmerjali nadaljnje delo.« Po letošnjih izidih bi morala slovenska atletika staviti tudi na Martino Ratej, veliko se pričakuje od Tine Šutej, tudi Marije Šestak, v ekipi pa bo še nekaj neizkušenih tekmovalcev in tekmovalk – oba maratonca, za katera bo londonsko tekmovanje velika preizkušnja.

Kevo z novo varovanko

Zanimivo pa je, da je v štabu trenerjev za londonske igre tudi nekdanji Kozmusov trener Vladimir Kevo, ki bo nadziral Barbaro Špiler. Bo morda v zadnjem trenutku na pomoč priskočil Primožu, vsaj s kakšnim nasvetom, in bosta spet s skupnimi močmi naskakovala odličje? Zamera med obema ob prekinitvi Kozmusove kariere je bila precej velika. »Da. Zakaj ne? Če bom potreboval nasvet, se bom obrnil na Vlada. Verjamem, da mi bo znal pomagati. Prepričan pa sem, da bom v London odpotoval dobro pripravljen,« pravi Kozmus.

Deli s prijatelji