RAZOČARANA TINA

Za slalomsko kolajno je zmanjkalo treninga

Objavljeno 22. februar 2014 08.09 | Posodobljeno 22. februar 2014 08.09 | Piše: D. P.

Smučarska kraljica Tina Maze je olimpijske nastope končala z osmim mestom v slalomu.

Olimpijski slalom za dekleta je še enkrat potrdil, da je ameriška najstnica Mikaela Shiffrin nesporno prvo ime te discipline v tem hipu in da ji ni para na zemeljski obli. Malemu kristalnemu globusu minule sezone, izpred nosa ga je izmaknila prav Tini Maze, ter zlatu s svetovnega prvenstva v Schladmingu je sinoči pod ruskimi reflektorji dodala še olimpijsko zlato, s tem uspehom pa je postala tudi najmlajša dobitnica alpskega zlata v zgodovini iger. Mikaela je sicer tudi 17. prvakinja na 18. igrah, ko vozijo slalom. Do zdaj je uspelo naslov obraniti le Švicarki Vreni Schneider, ki je bila na olimpu v letih 1988 in 1994.

Na svoj račun je v Sočiju prišla tudi naša severna soseda

Dvaintridesetletna Marlies Schild se je z izvrstno drugo vožnjo zavihtela na drugo mesto, bron pa je pripadel 27-letni Kathrin Zettel, ki je osvojila prvo olimpijsko odličje sploh. Tina Maze je na drugi vožnji pokvarila skupen vtis z iger. Po prvi vožnji je bila tretja, na koncu se je morala zadovoljiti z osmim. Maruša Ferk je končala kot 18., Katarina Lavtar pa je zbolela, zato je sploh ni bilo na start.

Tina je na prvi vožnji pokazala, da ni pozabila smučati slaloma. Po njej podobnem klasičnem slabem uvodu je po prvem merjenju vmesnega časa ujela izvrsten ritem in iz metra v meter topila prednost. Dovolj je bilo za tretje mesto, v drugem nastopu je že v zgornjem delu zapravila vso prednost, v spodnjem delu pa povsem odpovedala. Mazejevi po tekmi ni bilo do velikih besed, njen pogled, poln razočaranja, je povedal vse. Tudi v disciplini, kjer je najslabša v tej sezoni, je hotela do kolajne. Bolelo jo je še toliko bolj, ker je v prvi vožnji dokazala, da je konkurenčna tudi najboljšim.

»Poznala se mi je utrujenost. To je povsem normalno po tako napornem programu. Borila sem se, naredila vse, kar sem lahko,« je s solzami v očeh dejala Tina, ki je pričakovala precej več. Kljub temu je dejala, da se zaveda, da je z dvema zlatima kolajnama najboljša alpska smučarka na igrah, a pričakuje, »da se jo razume, da po takem slalomu ne more skakati od veselja«. Andrea Massi je dodal, da bodo še preverili, ali Tinina ekipa ima voljo in energijo proslavljanje zmag v smuku in veleslalomu. »Za medaljo v slalomu nam je morda zmanjkal dan treninga, sicer pa ji nimam kaj očitati,« je dodal šef ekipe Team to aMaze.

Četudi je Mazejeva igre končala z osmim mestom v slalomu – mnogi so prepričani, da je bil to njen tudi sploh zadnji nastop na igrah v karieri –, se nad celotnim izkupičkom nima kaj pritoževati. Prišla je po zlato, domov pa se vrača kar z dvema najžlahtnejšima medaljama. In to iz Sočija, ki ji ni bil ravno najbolj pri srcu. Sedemnajstega februarja 2012 je po trčenju s snemalcem v ciljni areni pristala v bolnišnici z modricami. »Smuk in veleslalom mi bosta ostala v najlepšem spominu. Tega slaloma pa ne prebavljam. Kar pokvaril mi je ta petek,« je sklenila šampionka.

Domov s Hrvati

Tina Maze jutri zapušča Rusijo. Letalo z medaljami bo v nedeljo ob 21.20 pristalo na zagrebškem letališču. Črnjanka in člani njene ekipe se vračajo s Hrvati, saj želijo pridobiti dan počitka. Letalo s preostankom slovenske olimpijske reprezentance bo v Slovenijo prispelo v ponedeljek nekaj pred polnočjo. Mazejeva bo sezono v svetovnem pokalu nadaljevala prihodnjo soboto, ko jo čaka smuk, dan zatem pa še superveleslalom za svetovni pokal. 

Deli s prijatelji