HOKEJ

V ŽIVO: Slovenija – Slovaška

Objavljeno 15. februar 2014 10.00 | Posodobljeno 15. februar 2014 12.21 | Piše: D. P.

Poraženci so častni zadetek zabili 17 sekund pred koncem.

SOČI – Slovenska hokejska reprezentanca je na olimpijskih igrah na drugi tekmi dosegla prvo zmago. S 3 : 1 so bili varovanci selektorja Matjaža Kopitarja boljši od tokrat sila nebogljenih Slovakov. Tekma se je odločila v zadnji tretjini. Slovenija se bo jutri pomerila z Američani, v torek jo čaka odločilna tekma za preboj v četrtfinale.

Iz slovenskega tabora

»Super je bilo, ko smo zadeli za 1 : 0. Vedeli smo, da bomo zabili. Dobra igra mora biti nagrajena. Po vodstvu smo lažje dihali, na tem mestu pa vsa čast Robiju, ki je branil izvrstno,« je povedal Rok Tičar po zgodovinski zmagi.

»To je velika zmaga, ki bo odmevala po vsej Sloveniji in Slovaški, zato sem še toliko bolj vesel. Junaki smo mi vsi. S pravo disciplino smo prišli do cilja, naredili pa smo manj napak,« je pristavil vratar Robert Kristan.

Slovenci in Slovaki so se merili do zdaj osemkrat, šestkrat so slavili Slovaki, ena tekma se je končala z remijem (leta 2000 3 : 3 v Chamonixu), današnja zmaga Slovenije pa je prva v medsebojnih obračunih.

Olimpijske igre, hokejski turnir, 2. krog, 15. februar

Slovenija – Slovaška 3 : 1 (0 : 0, 0 : 0, 3 : 1 )
1 : 0 Tičar (44.), 2 : 0 Razingar (49.), 3 : 0 Kopitar (50.), 3 : 1 Jurko (60.)

PRVA TRETJINA (0 : 0)

Slovaki so podjetneje začeli tekmo, a je Slovenija hitro vzpostavila ravnotežje. Trikrat se je uvodoma izkazal še vratar Robert Kristan. Vmes je Slovak Starosta zrušil Anžeta Kopitarja, Slovaku pa je sredi prve tretjine za napad vrnil Žiga Pance. Kopi je v četrti minuti prvič dobro meril, v peti je bil pri strelu Jan Urbas, v deveti pa Robert Sabolič.

V 16. minuti je streljal še Blaž Gregorc, za tem pa je moral na klop David Rodman, saj so mu zlomili palico. Dve minuti pred koncem prve tretjine sta si v lase skočila Žiga Pavlin in Jurco.  V zadnjem napadu je Rok Tičar zadel še vratnico, Slovenija pa je bila v prvem delu obračuna povsem enakovreden tekmec nekdanjemu svetovnemu prvaku.

»Nič lažje ni kot proti Rusom, smo pa malce bolj samozavestni. Začeli smo odločno in zbrano od prve minute. Nič še nismo naredili. Treba bo še bolje igrati, da dosežemo kak zadetek,« je po koncu prve tretjine za TV Slovenija dejal Žiga Pavlin.

DRUGA TRETJINA (0 : 0)

V drugi tretjini Slovaki niso izkoristili prednosti igralca več, ko je počival Kopitar. V 26. minuti je vratar Halak najprej obranil strel Urbasa, v 28. pa je odbil plošček po poskusu Kopija. Med tekmo so se napolnile tribune, zbralo se je 8000 gledalcev, ki so nekajkrat z velikim odobravanjem pozdravili dobre akcije Slovenije. V 34. je še enkrat poskusil Kopitar, Slovenija pa je v tem delu tekme zbrala šest kazenskih minut.

»Celo tekmo je bilo precej dobrih stvari, napake pa poskušamo zakrpati v obrambi, Lix je odličen zadaj. Upam, da se na koncu obrne v našo korist,« je po drugi tretjini dejal Marcel Rodman.

TRETJA TRETJINA (3 : 1)

Tretjo tretjino so Slovenci začeli odločno, napadi na slovaška vrata so se kar vrstili, zavidljiv pa je bil tudi končni izplen.

Nagrada za trud je prišla v 44. minuti. Po podaji Jegliča je Rok Tičar le matiral slovaškega vratarja. Med 49. in 50. minuto se je slovaška mreža spet tresla – na 2 : 0 je povišal kapetan Tomaž Razingar, za 3 : 0 pa je bil uspešen Kopitar (15. gol v dresu Slovenije). Slovaki so nekaj sekund pred koncem dosegli častni zadetek.

Prvi vratar Slovenije:
Robert Kristan

Peterke Slovenije:
Kranjc-Kovačević, D. Rodman-Kopitar-Muršak; Gregorc-Robar, Jeglič-Tičar-Sabolič; Pavlin-Podlipnik, Razingar-M.Rodman-Urbas; Tavželj-Pretnar, Pance-Mušič-Goličič.

Deli s prijatelji