GOLJUF

V Sočiju ujeli še petega dopinškega goljufa

Objavljeno 23. februar 2014 17.54 | Posodobljeno 23. februar 2014 17.56 | Piše: STA, M. U.

Brez nastopa je ostal avstrijski tekmovalec v smučarskem teku Johannes Dürr.

Eksperti opozarjajo, da proizvajalci prehranskih dopolnil obljubljajo preveč.

SOČI – Prav na zadnji dan zimskih olimpijskih iger so v Sočiju ujeli še petega kršitelja protidopinških pravil. Brez nastopa na tekmovanju, preizkušnji smučarjev tekačev na 50 kilometrov v prosti tehniki, je ostal avstrijski tekmovalec v smučarskem teku Johannes Dürr, ki je že moral pospraviti kovčke ter zapustiti Soči. Avstrijec, ki je bil v olimpijskem dvojnem zasledovanju (skiatlonu) osmi, je oddal pozitiven vzorec na prepovedano snov eritropoetin (EPO), testirali so ga 16. februarja v Avstriji.

Prav zadnje dni olimpijskih iger v Sočiju so se začele množiti tudi primeri temne strani velikega športnega dogodka, pozitivni dopinški testi. Avstrijec je že peti udeleženec olimpijskih iger v Sočiju, ki si je želel pomagati na nedovoljen način. Dürr se je tako pridružil ukrajinski tekačici Marini Lisogor, latvijskemu hokejistu Vitalijsu Pavlovsu, pred tem pa so ujeli tudi nemško biatlonko Evi Sachenbacher-Stehle in člana italijanske posadke v bobu Williama Frullanija.

V avstrijskem taboru so z velikim presenečenjem sprejeli sporočilo o pozitivnem testu avstrijskega tekača. »Smo zgroženi in smo nemudoma sprejeli ustrezne ukrepe,« je sporočil predsednik avstrijskega olimpijskega komiteja Karl Stoss. Ob tem je še dodal, da je tekmovalec priznal uporabo nedovoljenih sredstev ter da je deloval samostojno in v nečednosti ni vpleten noben drug tekmovalec. Dürr je bil tretji na letošnji izvedbe tekaške novoletne turneje (Tour de ski).

Na zadnjih igrah so največ primerov, po sedem, odkrili v Salt Lake Cityju 2002 in Torinu 2006, na zadnjih igrah v Kanadi pa je bil pozitiven le en vzorec.

Deli s prijatelji