OLIMPIJSKE IGRE

Tina po smukaški drami hoče še čisto svoje zlato

Objavljeno 15. februar 2014 08.10 | Posodobljeno 15. februar 2014 08.12 | Piše: R. T.

Olimpijska prvakinja v smuku bo danes šla v lov na zlato tudi v superveleslalomu.

Bo Tina Maze danes sama stala na najvišji olimpijski stopnički? Foto: Matej Družnik/Delo

»Na podelitev odličij v Soči bi še rada prišla. Prav lepo je tukaj,« je med drugim dejala smučarska kraljica Tina Maze, potem ko je na obali Črnega morja donela Zdravljica v čast njeni olimpijski smukaški zmagi. Korošica je zdaj povsem mirna in sproščena, v žepu ima tudi edino lovoriko, o kateri je še sanjala pred 22. zimskimi olimpijskimi igrami. Danes pa jo že čaka tretja preizkušnja v Roza Hutorju, ob osmih se začne superveleslalom, v katerem spet cilja na vrh. Že ničkolikokrat je povedala, da jo zanimajo zgolj zmage, vse drugo je rezervni scenarij, po katerem ne posega rada. Zato se je ob četrtem mestu v superkombinaciji le namrdnila: »Mogoče je za večino četrto mesto res vrhunski izid. Zame ne. V Soči sem prišla po zlato.« No, morda kar po dva. Mazejeva je v Soči prišla kot svetovna prvakinja v superveleslalomu iz avstrijskega Schladminga lanskega februarja, pred štirimi leti pa je na igrah v Vancouvru osvojila srebro v tej disciplini. Takrat je zmagala Avstrijka Andrea Fischbacher, ki je tokrat ni v olimpijski ekipi, tretja pa je bila Američanka Lindsey Vonn, ki v Sočiju manjka zaradi poškodbe kolena.

V tej sezoni gre 30-letni Črnjanki precej bolje prav v hitrih disciplinah, tako da povsem upravičeno pričakuje udeležbo na novi podelitvi žlahtnih kovin. »Zdaj Tini ne manjka nič. Ima vse, kar je mogoče osvojiti, vse male globuse in velikega, zmagala je v vseh disciplinah, ima kolajne s svetovnih prvenstev in zdaj tudi zlato z olimpijskih iger. In to ne katero koli zlato. Smukaško zlato,« poudarja šef ekipe Team to aMaze in trener Andrea Massi, ki je lahko zelo zadovoljen, ker njegova srčna izbranka še naprej ostaja lačna uspehov. Na valentinovo zagotovo ni ostala niti lačna ljubezni, tako da vrhunsko in vsestransko pripravljena čaka na start v super G.

Poškodba Tina Weirather

V svetovnem pokalu so v tej disciplini vodilne Švicarka Lara Gut (bronasta na torkovem smuku), Liechtensteinka Tina Weirather, ki si je v nedeljo na treningu na Rdeči poljani poškodovala desno golenico in je izpustila smukaško tekmo, Avstrijki Anna Fenninger in Elisabeth Görgl, Nemka Maria Höfl Riesch (olimpijska prvakinja v superkombinaciji), še ena Avstrijka Nicole Hosp (srebrna v superkombinaciji) in Švedinja Kajsa Kling, Mazejeva pa je v tej razvrstitvi osma. V boju za kolajne gre resno računati tudi na Švicarko Dominique Gisin, ki je na smuku slavila skupaj s slovensko šampionko, saj sta dosegli isti čas, in na samozavestno Američanko Julio Mancuso, ki je v silovitem naletu po bronasti medalji v superkombinaciji.

Šesto mesto na superveleslalomu na SP v Schladmingu je najvišja uvrstitev 23-letne Ilke Štuhec na velikih tekmovanjih. Kombinacijskega slaloma na svojih prvih olimpijskih igrah ni končala, na smuku pa je osvojila 10. mesto. Mariborčanka je v super G dosegla tudi izid kariere v svetovnem pokalu; četrta je bila lani v Beaver Creeku. Tako kot Štuhčeva je deseto mesto v Sočiju dosegla tudi 25-letna Maruša Ferk. Smukaška tekma se ji ni izšla po pričakovanjih, je pa dosegla najboljši izid doslej na OI v superkombinaciji. V superveleslalomih je bila smučarka z Blejske Dobrave doslej najvišje na 11. mestu na tekmi za svetovni pokal v Cortini d'Ampezzo.

Deli s prijatelji