V BOJ

Tina Maze v smuku res lahko zmaže tekmice

Objavljeno 12. februar 2014 08.17 | Posodobljeno 12. februar 2014 08.17 | Piše: D. P.

Najboljša slovenska smučarka danes napada svojo prvo kolajno na igrah v Sočiju.

Team to aMaze z Vladetom Divcem, predsednikom srbskega olimpijskega komiteja. Foto: Facebook

Na olimpijskih igrah se bodo danes od 8. zjutraj naprej delile medalje v alpskem smučanju, po superkombinaciji bodo to pot na voljo zlato, srebro in bron v ženskem smuku. Med tistimi, ki merijo na kolajne, je tudi naša Tina Maze, ki je v superkombinaciji nesrečno ostala brez brona, v njeni olimpijski zbirki (ima dve srebri iz Vancouvra 2010) pa ji manjkata zlato in bron. Poleg Črnjanke bosta slovenske barve zastopali še Ilka Štuhec in Maruša Ferk.

»Nekdo mora biti tudi 4., mar ne?« je Korošica zapisala na twitterju po zamujeni priložnosti v superkombinaciji, prvi panogi alpskih smučark na 22. zimskih olimpijskih igrah. Korošica je bila upravičeno razočarana, saj so bili apetiti visoki, medalja pa na dosegu roke. A življenje gre naprej, tega se zaveda tudi Tina. Na to je opozoril tudi njen trener Mauro Pini: »Kombinacijo je treba čim prej pozabiti in vse misli usmeriti v smuk, na naslednjo tekmo.« Morda bo Tini prineslo srečo tudi včerajšnje srečanje z legendo srbske košarke Vladetom Divcem, ki je zdaj predsednik srbskega olimpijskega komiteja.

Samozavest iz Cortine

Tina in njene tekmice so včeraj ostale brez treninga smuka, ker je bilo v Sočiju pretoplo, proga pa zmehčana. Organizatorji so zaradi visokih temperatur na progo že začeli dovažati lanski sneg, ki so ga shranili zaradi morebitnih visokih temperatur oziroma pomanjkanja snega. »Smuk je zelo zahteven in ne dovoljuje napake. Vsaka se kaznuje in je ne moreš nikjer več nadoknaditi,« meni Mazejeva, ki v Sočiju te proge niti na treningu niti v superkombinacijski tekmi ni odpeljala popolno. Kljub temu jo je ohrabril ponedeljkov smukaški nastop; dosegla je tretji čas, resda pa je manjkalo nekaj specialistk za smuk. Ni skrivnost, da Tina najbolj upa v olimpijski smuk, ki je v tej sezoni njena najboljša disciplina. Petkrat je bila med deseterico, od tega dvakrat na stopničkah. V italijanski Cortini d´Ampezzo je ugnala vso konkurenco in si povrnila tudi močno načeto samozavest.

Poleg Tine (pred štirimi leti je olimpijski smuk končala na 18. mestu) se z zlatom spogledujejo tudi Nemka Maria Höfl Riesch (zlato medaljo na teh igrah že ima), Švicarka Marianne Kaufmann-Abderhalden (v letošnji sezoni zmagovalka smuka v Val d´Iseru in dvakrat druga) ter Avstrijka Anna Fenninger. Iz kroga favoritinj ne gre izločiti Američanke Julie Mancuso, ki bo branila srebro iz Vancouvra, ob ugodni številki in vremenu se lahko v boj za vrh vmeša tudi bronasta iz Vancouvra, Avstrijka Elisabeth Görgl. Liechtensteinka Tina Weirather je zaradi poškodbe pogačice ostala brez smukaškega nastopa, olimpijska zmagovalka iz Kanade Lindsey Vonn pa se je morala zaradi poškodbe kolena nastopu odpovedati že pred igrami.

Deli s prijatelji