OLIMPIJSKE IGRE

Rusi potovanje do zlata začenjajo proti Sloveniji

Objavljeno 13. februar 2014 10.29 | Posodobljeno 13. februar 2014 10.29 | Piše: R. T.

Danes ob 13.30 premiera slovenske hokejske reprezentance na olimpijskem odru.

Anže Kopitar na treningu slovenske reprezentance. Foto: Facebook

Olimpijski Soči in vso Rusijo je začela tresti hokejska evforija. Njihovi junaki s palicami bodo danes odprli svoj lov na zlato olimpijsko kolajno, ki je v obdobju Rusije še nimajo. Zadnjo so osvojili še kot Skupnost neodvisnih držav leta 1992 v Albertvillu, prej pa sedemkrat kot reprezentanca Sovjetske zveze. Za Ruse na obali Črnega morja tokrat ni hokejskega pardona, šteje le zlato. Za trenutek bi človek pomislil, da si je predsednik Rusije Vladimir Putin, tudi sam navdušen hokejist, igre pod petimi krogi zamislil in izpeljal le zaradi naslova hokejskega olimpijskega prvaka. Vse drugo je bolj ali manj spremljevalni program, kjer se nabirajo kolajne za končni seštevek, kjer prav tako na vrhu pričakujejo ruske olimpijce.

V najprestižnejši športni panogi bodo prvi Rusom štrene poskušali pomešati prav slovenski hokejisti, ki bodo danes ob 13.30 imeli tudi olimpijski krst. Bi si sploh lahko zamislili bolj glamurozni začetek fantastičnega poglavja v njihovih športnih karierah?

Risi nabrušeni in hkrati sproščeni pričakujejo prvi obračun na največji sceni. Sobotna pripravljalna tekma z Avstrijo, ki je bila boljša s 4:1, ne pomeni kaj dosti v rezultatskem smislu, bolj pomembno je, da so izbranci selektorja Matjaža Kopitarja igrali v približno tekmovalnem ritmu in opravili kakovosten trening. Danes bodo odločilni pristop, zbranost in srčnost, saj si nihče ne dela utvar, da bi lahko Slovenija v tej tekmi narekovala ritem ali celo zmagala. Res pa je tudi, da nikoli ne veš, kaj bo ponudila zbornaja komanda pod vodstvom selektorja Zinetule Biljaletdinova, ki ima na voljo številne preverjene ase iz lige NHL in 8 igralcev iz lige KHL. Branilec Slava Vojnov je soigralec Anžeta Kopitarja v Los Angeles Kings, napadalec Aleksander Radulov pa si deli slačilnico z Janom Muršakom pri CSKA iz Moskve. Kar se tiče postave Slovenije, ni velikih skrivnosti; Robert Kristan je prvi vratar, v napadu bodo najmočnejše orožje trojke Rok Tičar-Žiga Jeglič-Robert Sabolič, Jan Muršak-Anže Kopitar-David Rodman in Tomaž Razingar-Marcel Rodman-Jan Urbas.

Nekdanji vratar, zdaj predsednik ruske hokejske zveze Vladislav Tretjak, ki je v Sočiju tudi prižgal olimpijski ogenj, je na uvodni novinarski konferenci s celotnim moštvom in ob prisotnosti 200 novinarjev in 40 televizijskih kamer dejal: »Bil sem na štirih olimpijskih igrah in nikjer ni bilo takšnega zanimanja za hokejiste. Zdaj je na moštvu, da osvoji zlato kolajno, zato smo se zbrali vsi skupaj. Zavedamo se, da uživamo ogromno podporo, a imamo tudi veliko odgovornost.« Prvi zvezdnik Rusije Aleksander Ovečkin pa: »Gostitelj iger je izpostavljen največjemu pritisku, tako je bilo tudi v Kanadi pred štirimi leti. Toda prepričan sem, da smo dovolj izkušeni in stari, da bomo znali opraviti s tem.«

Deli s prijatelji