BORBENI

Risi so pohrustali Slovake, zakaj ne bi še Avstrijcev

Objavljeno 17. februar 2014 14.43 | Posodobljeno 16. februar 2014 21.40 | Piše: Rok Tamše

Slovenska hokejska reprezentanca je z zmago proti Slovaški poskrbela za olimpijsko senzacijo številka 1.

Slovenske hokejske pravljice še kar noče biti konec. Palčica med svetovnimi hokejskimi velesilami je po lanski senzacionalni uvrstitvi na 22. ZOI udarila tudi v Sočiju in v soboto prisilila v predajo Slovaško (3:1), ki je po vseh hokejskih kriterijih svetlobna leta pred Slovenijo. Toda, kot kaže, ne ko slovensko moštvo legionarjev stopi na led olimpijske dvorane Bolšoj. Obetavna igra risov že na uvodni tekmi proti Rusiji (poraz z 2:5; dva gola Žige Jegliča) je torej resnično ponudila povsem realne upe za še boljšo predstavo v drugem dvoboju v predtekmovalni skupini A. Rok Tičar, kapetan Tomaž Razingar in Anže Kopitar so proti Slovakom v zadnji tretjini zadeli za zgodovinsko zmago s 3:1, prej je z odličnimi posredovanji nedotaknjeno mrežo ohranjal Robert Kristan.

Po eni strani je kar škoda, da je bila potem že v nedeljo na sporedu tekma z reprezentanco ZDA, v kateri so izbranci selektorja Matjaža Kopitarja izgubili z 1:5 (0:2, 0:2, 1:1; edini zadetek za Slovenijo je dosegel Marcel Rodman). Prav nič namreč ne bi bilo narobe, če bi lahko slovenski športni navdušenci uživali v veličastni zmagi še kakšen dan oziroma večer. Ne glede na to so vse misli slovenskih hokejistov in njihovih privržencev usmerjene v jutrišnji kvalifikacijski dvoboj z Avstrijo, ki bo odločal o uvrstitvi v četrtfinale olimpijskega turnirja, torej med osem najboljših moštev sveta. V skupini A se je namreč neposredno v četrtfinale uvrstila prvouvrščena reprezentanca ZDA, iz preostalih skupin pa Švedska, Kanada in Finska.

Pred tekmo z ZDA je bil selektor prisiljen v nekaj kadrovskih menjav, ker je krovna hokejska zveza zaradi naleta na tekmi s Slovaško s tekmo prepovedi kaznovala branilca Sabahudina Kovačeviča. Namesto njega se je k Alešu Kranjcu v prvi branilski par preselil Klemen Pretnar, v postavo je Kopitar prvič na igrah uvrstil še mladega napadalca Miho Verliča, že v soboto pa je napovedal, da bo namesto Kristana v vratih Luka Gračnar. V zadnjem delu dvoboja z Američani na led ni več stopil Anže Kopitar, saj ga je bolel trebuh, zato vodstvo ni želelo tvegati. Pomembno je, da bo Kopistar nared za igro proti Avstrijcem.

»Žal se je ponovila zgodba s tekem z Rusijo, ko smo hitro prejeli dva gola. To pušča grenak priokus. Potem smo igrali nekoliko bolje, trudili smo se, žal ni šlo,« je med potjo v slačilnico dejal Marcel Rodman, selektor Kopitar pa je nekoliko pozneje analiziral: »Z začetkom tekme res ne morem biti zadovoljen. Če bi dlje zadržali aktiven rezultat, sem prepričan, da bi se tekma razpletla drugače. Upam, da smo se kaj naučili, to se nam ne sme več dogajati. Moramo ostati na realnih tleh, ohraniti dobre stvari, na slabe pa pozabiti. Priznam, za uvrstitev v četrtfinale bi raje igral s kom drugim kot z Avstrijci. Toda tako je pač naneslo.« Tudi Jan Muršak že razmišlja o novem nasprotniku: »Na tem turnirju ni slabih tekmecev. Upam, da bomo ponovili igro s tekme s Slovaško in zmagali. Morate vedeti, da smo proti ZDA igrali brez suspendiranega Kovačeviča in v zadnji tretjini tudi brez Anžeta. Ko sta z nami, je vse drugače.«

Hvalnica Sloveniji iz IIHF

Zgodovinska zmaga slovenskih hokejistov proti Slovaški odmeva po vsem svetu. Na spletni strani Mednarodne hokejske zveze (IIHF) so med drugim zapisali: »Predstavljajte si: Slovenija ima manj kot dva milijona prebivalcev, 148 registriranih članskih igralcev, 7 dvoran, 1 popolnoma profesionalno ekipo in zaseda 17. mesto na svetovni lestvici. Slovenci so si zmago zaslužili zaradi potrpežljivosti, srčnosti in natančnosti.« V nadaljevanju članka je novinar dodal, da je bila pred začetkom turnirja Slovenija obsojena na zadnje mesto v tako imenovani skupini smrti, omenil pa je tudi, da imajo Slovenci že olimpijske izkušnje, saj so pod zastavo Jugoslavije nastopili v Sarajevu 1984. Kot enega od junakov zmage izpostavlja vratarja Roberta Kristana. »Hokeju v Sloveniji ne cvetijo rožice. Upam, da bodo ljudje zdaj spregledali in mu pomagali. Imamo številne dobre igralce,« je dejal Kristan.

Kopitar v bolnišnico

Prvega hokejista Slovenije Anžeta Kopitarja so takoj po tekmi z ZDA odpeljali v bolnišnico. »Imel je težave z želodcem že pred tekmo, zato so ga odpeljali na krvne teste in upamo, da bo proti Avstriji že igral. Danes je bil brez moči in ga nismo želeli tako obremeniti, da bi predčasno končal to veliko tekmovanje, saj vemo, kaj pomeni za našo ekipo,« je dejal njegov oče in selektor Matjaž Kopitar.

Deli s prijatelji