SOČI

Risi s Kopijem ponosno na zmago proti Avstriji

Objavljeno 18. februar 2014 08.30 | Posodobljeno 18. februar 2014 08.30 | Piše: R. T.

Slovenski hokejisti danes ob 9. uri igrajo za uvrstitev v četrtfinale olimpijskega turnirja.

Slovenski hokejisti so včeraj opravili le lažji trening pred današnjim super pomembnim dvobojem z Avstrijo v kvalifikacijah za uvrstitev v četrtfinale olimpijskega turnirja. Pripravo na tekmo so nekoliko zmotile le skrbi zaradi zdravja prvega zvezdnika Anžeta Kopitarja. Kopistar v zadnji tretjini nedeljske tekme proti reprezentanci ZDA sploh ni stopil na led, saj se ni počutil dobro zaradi bolečin v trebuhu. Takoj nato je odšel na preiskave na kliniko v olimpijski vasi, kjer je dobil prašek za rehidracijo. Obstajal je strah, da je staknil trebušno gripo, a se je Anže že včeraj počutil precej bolje, zdravniki pa so mu vseeno namenili počitek.

Vrhunsko od začetka tekme

Sosedski dvoboji vselej prinašajo dodaten naboj, sploh zdaj, ko se bosta Slovenija in Avstrija prvič udarili pod olimpijskimi krogi. Za obe izbrani vrsti bo to zgodovinski obračun. Avstrijci so v predtekmovalni skupini B osvojili tretje mesto, potem ko so premagali Norveško s 3:1, prej so izgubili s Finsko (4:8) in Kanado (0:6). Proti Skandinavcem je dva gola dosegel Michael Grabner, ki si kruh služi v ligi NHL pri moštvu New York Islanders, enega pa drugi NHL-ovec Michael Raffl iz Philadelphie Flyers. Tretji avstrijski reprezentant iz najmočnejše lige na svetu je Thomas Vanek, ki si z Grabnerjem deli tudi klubsko slačilnico. Večino drugih avstrijskih igralcev poznamo iz lige EBEL.


Sosedski obračun Čehov in Slovakov

V četrtfinale so se neposredno uvrstile zmagovalke skupin ZDA, Švedska, Kanada ter najboljša drugouvrščena ekipa Finska. V kvalifikacijah za še štiri mesta bodo danes v Sočiju štiri tekme: Rusija – Norveška, Švica – Latvija, Slovenija – Avstrija in Češka – Slovaška. 
 

Nazadnje so se Slovenci in Avstrijci pomerili prav v Sočiju, pred začetkom tekmovanj je bilo 4:1 za rdeče-belo-rdeče, a je bila tista tekma le napol uradna, brez pravilnega merjenja časa in brez pravih sodnikov. »Avstrijci so tedaj igrali brez nekaj vrhunskih igralcev, mi pa brez dveh najboljših centrov. Zdaj bo to povsem druga tekma. Sam bi raje igral proti komu drugemu, ne proti Avstrijcem, saj se proti njim velikokrat srečamo, zdaj pa še na tem velikem turnirju. Želimo pa z vrhunskim pristopom že začeti dvoboj. Avstrijci so dobri, imajo tri igralce iz NHL in s tem nove razsežnosti v njihovi igri. Tudi preostali igralci so kalibri NHL, igrajo vidne vloge v svojih klubih. Ne bo lahko, pričakujem težko tekmo. Tu sta še dodatno sosedsko rivalstvo in ponos,« je dvoboj z Avstrijci napovedal selektor Matjaž Kopitar. Zadnji uradni test med risi in orli je bil tako na lanskem turnirju v Innsbrucku, ki je bil za Slovenijo tudi zadnji resen test pred OI; takrat je bilo 2:0 za Avstrijo.

(Ne)zaželeni Avstrijci

»Če bi nam kdo pred OI dejal, da bomo na eni tekmi zmagali in da bomo tretji v skupini ter da bo o četrtfinalu odločila tekma z Avstrijo, mu ne bi verjeli. Zdaj se moramo spočiti in umiriti, saj sta bili dve tekmi izjemno hitro druga za drugo, ter narediti dober plan in ga do podrobnosti izpeljati na ledu,« meni strelec častnega zadetka proti ZDA Marcel Rodman. »Če bi pred OI dejali, da bo tekma z Avstrijo odločala o potniku za četrtfinale, potem bi takoj podpisali. Pa Avstrijci tudi, da igrajo z nami. Tekma bo gotovo izenačena, na obeh straneh so v reprezentancah najboljši možje. Ne samo, da smo na turnirju dosegli eno zmago, ampak smo dobro igrali tudi z Rusi in Američani. Zdaj pa bo treba postaviti piko na i,« je odločen kapetan Tomaž Razingar. Jan Muršak, ki si kot edini Slovenec kruh služi v ligi KHL pri moskovskem CSKA, je dejal: »Z Avstrijci se zelo dobro poznamo, zato bo zanimivo. Imajo nekaj zelo dobrih strelcev. Morali bomo igrati zelo dobro v obrambi in zabiti tudi nekaj golov. Noben nasprotnik ni lahek, Avstrijci so premagali Norvežane, ki so zelo dobra reprezentanca.«


Američani pogrešajo pivo

Ameriški hokejski navijači so te dni razočarani, saj ruski organizatorji na tekmah v Sočiju ne strežejo piva. Ruska zakonodaja namreč prepoveduje točenje alkohola na javnem kraju ob športnih dogodkih. Domači hokejski navdušenci se znajdejo po svoje, pivo in vodko si privoščijo pred tekmo in po njej, za Američane pa je to povsem nova izkušnja. »To je noro. V nedeljo smo bili na hokejski tekmi in zavrnili so me, ko sem si zaželel piva,« je potarnal ameriški navijač. 
 

Tudi v avstrijskem taboru so vse prej kot mirni pred novim obračunom s Slovenci. »Po današnji zmagi smo si zaslužili takega nasprotnika. Ne trdim, da gre za nasprotnika po želji, a če lahko izbiraš med Švedsko in Slovenijo, je jasno, koga si želiš. Tudi Slovenci verjetno razmišljajo enako. Mislim, da sta obe ekipi veseli, da bosta igrali ena proti drugi,« je bil odkrit avstrijski kapetan Vanek. Najbolj previden je avstrijski selektor Manny Viveiros, ki ocenjuje, da gre za dve zelo enakovredni ekipi: »Odločila bo dnevna forma. Za obe državi je enkratno, da imata priložnost za četrtfinale. To je kompliment za Slovenijo in za Avstrijo in to je tudi kompliment za ligo EBEL.«

Deli s prijatelji