IZ ČRNE

Prvi trener Tina Maze: Vedno jo je zanimala le zmaga

Objavljeno 13. februar 2014 09.11 | Posodobljeno 13. februar 2014 09.12 | Piše: D. P.

Prve smučarske zavoje je Tina naredila v družbi bratranca Klemna za domačo hišo, kjer sta družini skupaj živeli.

»Tu je smučala Tina,« na hrib nad Črno pokaže njen prvi trener Blaž Jelen. Foto: Drago Perko

LJUBLJANA – Na bregu za hišo v Črni se je začela športna pot Črnjanke Tine Maze, ki se je včeraj z zlato olimpijsko kolajno zapisala med nesmrtne.  Prve smučarske zavoje je Tina naredila v družbi bratranca Klemna za domačo hišo, kjer sta družini skupaj živeli.

Smučarski geni

»Ves čas je hotela biti hitrejša od fantov,« je povedal Klemen, ki je Tinin bratranec po mamini strani, po očetovi pa je njegova sestrična Katjuša Pušnik, še ena izjemno uspešna alpska smučarka iz Črne, udeleženka zimskih olimpijskih iger leta 1992. Prav na tem hribu je Tina prišla do prve medalje, bila je iz bezgovega lesa. Potem so jo nagovorili in vpisali v smučarski klub Črna. Kar sedem let, med 8. in 15. letom, je trenirala pod taktirko Blaža Jelena, domačina, prave koroške skromne duše iz Črne. Kljub svoji skromnosti pa je bil sinoči vesel in ponosen, Črna na Koroškem je dobila zlato kolajno.

Brez prenosa

»Lep dan je bil. Začel sem v službi, kjer sem spremljal Tinin nastop. Pa saj ga najprej niti videl nisem, ko je pa crknil prenos na Rtvslo.si. Potem sem poslušal Val 202. Reporter je bil tako glasen, da najprej sploh nisem slišal, ali je prva ali je odstopila,« je povedal Blaž, ki je potem le prišel na svoj račun – po službi si je v miru ogledal posnetek vožnje. »To je bil fenomenalen dan, Tina je odpeljala izvrstno.« Potem so mu zabrneli telefoni, vsi so hoteli nekaj od njega, nato se niti oglašal ni več. Zdelo se je, kot da je hotel Blaž le in samo mirno ter tiho proslaviti tak veličastni uspeh.

Zanimala jo je le zmaga

»Korošci smo taki …« pojasni in hitro doda, da je bilo v Črni veselo. Od hiše do hiše je bilo slišati harmoniko, tudi nazdravljalo se je. »Vsi so govorili o medalji,« je še razkril Blaž, ki se rad spomni Tininih začetkov pod njegovo taktirko. »Hitro je dojemala stvari in upoštevala pravila ali nasvete, ko sem jo opozarjal na pasti na progi,« opisuje prve učne ure. »Vedno je hotela zmagati. O olimpijskih igrah in medalji še ni govorila,« se še spomni Blaž.

V fantovski družbi

Mazejeva je večino časa trenirala kar s fanti, ki jih je hotela vedno premagati. Prav v enem od teh obračunov se je tudi poškodovala. Progo so speljali prek ceste, kjer je bilo treba skočiti. Dolgo je omahovala, na koncu se je pognala, a z robom smuči zadela ob breg in padla. Udarec je bil hitro pozabljen, Tina pa vnovič na strmini.

Težki časi za SK Črna

Blaž še danes bedi nad podmladkom v SK Črna. Stanje ni lahko, svoje je letos dodala še narava. Lani so imeli dovolj snega, letos se morajo voziti naokoli in iskati sneg, največkrat so v Avstriji. Vse to še draži treninge. Selekcij U14 in U16 nimajo, na srečo pa prihajajo mlade cicibanke in cicibani, ki bi radi po poti Tine Maze. »Upajmo, da se bo situacija izboljšala, v takih razmerah je težko delati,« priznajo sicer vsega hudega vajeni Črnjani.

Zabava se pripravlja

Menda pa v Črni že kujejo načrte za proslavo. Med sezono pride Tina bolj po tiho domov, vsem sokrajanom je jasno, da potrebuje čas zase ter počitek. Po koncu sezone pa bo čas za pravi žur, Korošci znajo slaviti. Tina jih je namreč v zadnjih letih pošteno razvadila.

Deli s prijatelji