SREBRNA

Pero Mišica hladnokrvno do olimpijskega srebra!

Objavljeno 10. februar 2014 08.12 | Posodobljeno 10. februar 2014 08.13 | Piše: Marko Uršič

Slovenija na OI v Sočiju osvojila prvo žlahtno kovino, Peter Prevc doskočil do srebra na srednji skakalnici.

Zmagovalna trojica.

Ruski nacionalni simbol je medved, a ob Črnem morju so včeraj prevladovali orli. Tekma za olimpijske kolajne na srednji skakalnici v RusSki Gorkiju pa je za slovensko reprezentanco imela negativen uvod. Robert Kranjec je po ponovnem padcu v sobotnih kvalifikacijah moral izpustiti preizkušnjo, stanje njegovega levega kolena ni dovoljevalo tolikšnega tveganja, in Slovenija je merjenje pod umetno svetlobo na 95-metrski napravi morala opraviti le s trojico Peter Prevc, Jernej Damjan in Jurij Tepeš. Jaka Hvala ni mogel nadomestiti 32-letnega Kranjčana, saj ni skočil v kvalifikacijah.

Tekma je bila v specifičnih razmerah gorskega sveta ob Črnem morju

Temperatura snega je bila minus tri stopinje Celzija, zraka kar šest, veter je na začetku pihal v hrbet, nato pa je bil vzgorniški. A tako ali tako so se vetrovne razmere spreminjale. Slovenski lov na prvo olimpijsko odličje v Sočiju je pod skakalnico privabil tudi slovensko hokejsko reprezentanco, ki je tako prijetno izkoristila prosti večer.

In imeli so kaj videti!

Peter Prevc je skočil, kot je že znal to sezono. S 102,5 metra, v lepem slogu in z všečnim doskokom je po polovici tekmovanja na napad v finalni seriji čakal s tretjega mesta. Poljak Kamil Stoch je dokazal, da se je res nabrusil za olimpijske igre; bil je najdaljši v prvo (105,5 metra) in je pred drugim, Norvežanom Andersom Bardalom, imel 6,2 točke prednosti, pred Prevcem pa sedem točk in dve desetinki. Druga dva slovenska orla Damjan in Tepeš sta prezimila na 11. in 12. mestu; Jurij je bil nasmejan, saj mu je s 100 metri uspel najboljši skok v RusSki Gorkem, Damjan (99,5 v slabših vetrovnih razmerah) pa je pripomnil, da ima še prostora za napredek.

Peter Prevc pa je v finalni seriji še enkrat dokazal, da je mojster skokov in obvladovanja tekmovalnih napetosti in pritiska. Prepričljivo je doskočil do 99 metrov in se je po rahli napaki Bardala in znova odličnem skoku Stocha, znova najdaljšem serije s 103,5 m, lahko razveselil srebrnega odličja! Tako je bronasti z zadnjega svetovnega prvenstva v Italiji na srednji skakalnici pri 21 letih okronal žlahtno leto in pol. Še pred včerajšnjo tekmo pa je na olimpijskem prizorišču še znal povedati: »Ne najdem mize.« S tem je mislil, da pri odskoku nima pravih občutkov na mizi skakalnice. Jernej Damjan je na koncu osvojil 9. mesto, Tepeš pa je po slabšem drugem nastopu padel na 26. »Zelo sem vesel, da sem se sestavil za tekmo. V preteklih dneh sem se trudil, delal napake, v ključnem trenutku pa sem se, po posvetih s trenerjem, sestavil. Pred prvo serijo sem bil bolj nervozen, v drugi sem vedel, kaj moram narediti, tako, da nisem čutil živčnosti,« je Pero Mišica strnil srebrne olimpijske vtise. Glavni trener skakalcev Goran Janus pa je v slogu Srečka Katanca hvalil: »Petru kapa dol. To je bila tekma z zelo majhnimi razlikami, v kateri si skakalci niso smeli privoščiti napak, in Peter si jih ni.«

 

Deli s prijatelji