KANDIDATURA

Oslo varna izbira za ZOI 2022

Objavljeno 10. februar 2014 16.00 | Posodobljeno 10. februar 2014 16.00 | Piše: STA, S. U.

Proračun za organizacijo iger v Oslu znaša 2,5 milijarde evrov, medtem ko je Rusija za tokratne igre v Sočiju namenila okoli 37 milijard evrov.

OSLO – Predstavniki norveške kandidature za zimske olimpijske igre 2022 menijo, da je cenovno zmeren projekt v Oslu varna izbira po nizu eksperimentov zadnjih gostujočih mest iger. Proračun za organizacijo iger v Oslu namreč znaša 2,5 milijarde evrov, medtem ko je Rusija za tokratne igre v Sočiju namenila okoli 37 milijard evrov.

Norvežani predlagajo, da se olimpijske igre leta 2022 organizirajo v Oslu in Lillehammerju, kjer so bile sicer že olimpijske igre leta 1994. »Predstavljamo koncept, ki je razmeroma poceni zastavljen, ampak stavimo na navdušenje ljudi,« je dejal član norveškega olimpijskega komiteja Gerhard Heiberg.

Dodal je, da smo bili v zadnjih letih pri organizaciji olimpijskih iger priče nekaterim »eksperimentom, ampak Oslo 2022 ne bo eksperiment«, je Heiberg zatrdil v Sočiju. Po njegovem mnenju je včasih dobro videti tudi kakšen eksperiment, pa vendarle tudi varne in dobre igre.

Prihodnje zimske olimpijske igre bodo v južnokorejskem Pjeongčangu

Kandidaturo Osla podpira tudi norveška legenda v teku na smučeh Bjoern Daehlie, ki je spomnil na uspeh zimskih olimpijskih iger v Lillehamerju leta 1994. Norveška sicer upa, da ji bo uspelo s kandidaturo Osla tudi na račun multietničnosti. To je namreč mesto, ker je četrtina populacije imigrantov, materni jezik skoraj polovice šolajočih otrok pa ni norveščina.

Poleg Osla se za igre leta 2022 potegujejo še Peking, skupaj z mestom Zhangjikou, glavno mesto Kazahstana Almaty, poljski Krakov in ukrajinski Lvov. Prihodnje zimske olimpijske igre bodo sicer v južnokorejskem Pjeongčangu, poletne igre leta 2020 pa bo gostil Tokio.

Deli s prijatelji