NAJBOLJŠI

Ni še konec: Slovenija je dobila še eno zlato

Objavljeno 26. februar 2014 15.25 | Posodobljeno 26. februar 2014 15.26 | Piše: P. J.

Točkovanje je pokazalo, da je Slovenija daleč pred vsemi ostalimi dobitnicami medalj.

Tina Maze s svojima zlatima lepoticama.

Že res, da je Rusija na olimpijskih igrah osvojila največ odličjih, a kot poroča portal ValuePenguin, to ni pravi kazalnik olimpijskih zmag. Več let zapored sta Nemčija in Amerika zmagovali v končnem seštevku medalj, a kot poročajo, poleg vrhunskih športnikov pripomorejo tudi drugi dejavniki, ki prispevajo k boljšim dosežkom olimpijcev.

Neprimerljivo

Za začetek je treba primerjati populacijo države. Pravijo, da nikakor ni pošteno enačiti Rusije, ki šteje 144 milijonov ljudi, in Slovenije, ki jih ima dva milijona. V nadaljevanju še navajajo, da je večina zimskih športov zelo draga in da so realno gledano v revnejših državah pogoji za treninge v prvovrstnih ustanovah, s pravo opremo in z vrhunskimi trenerji slabši. Pri izračunih, kdo je res zmagovalec olimpijskih iger, so upoštevali tudi temperature države. Pravijo namreč, da je logično, da so v Kanadi zimski športi bolj razviti kot v Avstraliji. Po vseh teh kriterijih je z zlato medaljo daleč pred vsemi z več kot 14 točkami prednosti zmagala Slovenija. Na drugem mestu so se znašli Avstrijci, na tretjem pa Nizozemska.

Slovenija med najtoplejšimi

Kot so zapisali, je Slovenija premagala vse in osvojila dve zlati, dve srebrni in štiri bronaste medalje. Glede na število prebivalcev na medaljo smo pristali na prvem mestu. Ena medalja pride na 147.011 prebivalcev, za primerjavo ena ameriška medalja pripada 5,922.996 prebivalcem. Slovenija je bila druga najmanjša država na olimpijskih igrah, ki je osvojila medalje. Glede na naš bruto proizvod smo pristali na dnu lestvice med vsemi državami, ki so osvojile medalje glede na premoženje države. Poleg vsega pa je Slovenija med desetimi najtoplejšimi državami med vsemi 26, ki so osvojile medaljo.

image

Deli s prijatelji