PO ŽENSKI PREVLADI

»Nagrajene olimpijke kastrirajo slovenske moške«

Objavljeno 12. februar 2014 13.15 | Posodobljeno 12. februar 2014 13.15 | Piše: A. K.

Vodeb pravi, da moško čast rešujejo skakalci oziroma Peter Prevc.

Roman Vodeb je slovenski olimpijski London razčlenil s psihoanalizo.

Slovenski športniki v Sočiju zadnje dni blestijo. Tina Maze je osvojila zlato odličje, Vesna Fabjan in Teja Gregorin bronasto, Peter Prevc pa srebrno. Zakaj so ženske na letošnjih olimpijskih igrah uspešnejše kot njihovi moški kolegi, smo povprašali psihoanalitika Romana Vodeba.

Simbolna kastracija vsak dan

»Slovenske ženske so v teh feminističnih časih prevzele precej možatosti, ki se najbolj kaže prav v športu. Vendar je ta (profeministični) trend po drugi strani zaznamoval moške na negativen način. Fenomen simbolne kastracije moških s strani žensk, znan iz psihoanalize, Slovenijo zaznamuje tako rekoč vsak dan, tudi na olimpijskih igrah. Slovenska nacija je paketno ujeta v feministično paradigmo, kar se z velikim plusom izraža v ženskih športnih uspehih. Moški pa so žal zaznamovani na ponesrečen način,« je pojasnil Vodeb.

Prevc rešuje moško čast

Po njegovem mnenju ima Slovenija vsaj skakalce oziroma Petra Prevca, ki »rešujejo moško čast, kar je dobro za kolektivno mentaliteto same nacije«. Pravi, da je izenačevanje spolov v športu zanj osebno na splošno delikatno. »In prav moški so pogosto tisti, ki so z izenačevanjem posredno simbolno kastrirani, če ne drugače pa z rezultati žensk. Ženske jim tako rečeno vseskozi kastracijsko pretijo,« meni.

»Nagajala ji je psiha«

Vodeb je pokomentiral tudi Tinino odlično vožnjo v smuku, s katero je dvignila Slovenijo na noge in si prislužila zlato odličje. »Tina Maze je kalvarijo iz zadnjih mesecev kompenzacijsko 'povozila', in to v smuku. Na račun slabih rezultatov v letošnji sezoni je z revanšističnim besom ravno v smuku iztisnila iz sebe tisto odličnost, ki jo v sebi sicer ima, vendar ji je doslej nagajala psiha,« pravi in dodaja, da bo zaradi tega Tini v nadaljevanju iger psihično bistveno lažje v superveleslalomu, veleslalomu in celo v slalomu. 

Deli s prijatelji