OLIMPIJSKE IGRE

Košir in Marguč vesta, kaj je njuna naloga

Objavljeno 04. februar 2014 17.55 | Posodobljeno 04. februar 2014 17.57 | Piše: Marko Uršič

Slovenski deskarji bodo v olimpijski paralelni preizkušnji šli nadvse ambiciozno.

Rok Marguč olimpijske igre že čaka napet kot puška. Foto: Tadej Regent/Delo

Kaj je poleti lepšega kot deskati na Tahitiju in uživati v lokalni folklori. Pozimi tega seveda ne moremo početi, treba je pač deskati na snegu. Dobra plat tega je, da se lahko, denimo na olimpijskih igrah, celo osvoji odličje. Slovenija bo v Sočiju na snežnih valovih v paralelnih disciplinah napadala s štirimi neustrašnimi in drznimi fanti ter (osamljenim) dekletom. Žan Košir, Rok Marguč, Rok Flander in Izidor Šušteršič ter Gloria Kotnik bodo ob Črnem morju poskušali slovenskemu športu privoziti prvo zgodovinsko žlahtno kovino na ZOI. Adute za to vsekakor imajo!

Motivacija na velikih tekmovanjih veliko večja

Košir je že dve leti naš vodilni deskar v svetovnem pokalu, zbral je zmago in štiri druga mesta. Laški Celjan Marguč ima popolno kolekcijo odličij s SP, je aktualni svetovni prvak v paralelnem slalomu. Rok Flander je na SP leta 2007, denimo, osvojil zlato in bron. Statistika je impresivna, a glavna slovenska aduta bosta pogled raje usmerila naprej in napadala na ruskih smučiščih. »Na olimpijadi v Vancouvru sem dobil občutek, da je moja telesna pripravljenost tako slaba – pestile so me poškodbe –, da boljših tekmovalcev ne bom ujel nikoli več. Imam možnosti za uvrstitev med osem, medalja pa se mi je zdela zelo daleč. Ko so se čustva malce ohladila in si je telo odpočilo, pa sem začel delati naprej. Vsako sezono v tem olimpijskem obdobju sem sistematsko izboljšal način dela in vožnje. Kar naenkrat se mi zdi, da ne delam prav nič posebnega, a dosežki na tekmovanjih so veliko boljši, precej konstantnejši. Imam občutek, da še nisem pokazal vsega,« je prepričan 29-letni Tržičan Žan Košir. »Olimpijske igre so poseben dogodek. Preprosto se vidi, da jih pozna ves svet. Vse je zelo pozitivno, vsi želijo, da bi bil čim boljši. V Kanadi se je vseskozi pojavljala beseda medalja, ne medalja, zlato. To se navadiš, okej, pa medalja, nobenega problema ni. Tukaj se zdi, da je vse bolj napeto, češ, ali bo ali ne bo. Če bo, pač bo, da nam bo malce lažje v življenju, če ne bo, pa se je moja kariera avtomatsko podaljšala še za kakšno sezono, ker si bom želel, da to dokažem,« je nadaljeval drugouvrščeni s paralelnega veleslaloma za svetovni pokal na domači Rogli. »Tam sem si še enkrat dokazal, da sem sposoben visokih dosežkov. Zdaj pa bomo videli, ali mi bo to uspelo ponoviti ali ne.«

Tudi Rok Marguč vse stavi na to, da mu v Sočiju okoli vratu nadenejo odličje. »Tekma na Rogli je pokazala, da četudi bo v Rusiji dež, smo konkurenčni, smo zraven. To nas ne more vreči iz tira in nas ovirati. Pričakujemo lahko vse, od snega do dežja. Motivacija na velikih tekmovanjih ne more biti vprašljiva, saj je veliko večja,« je strnil sedmi s tekme na Rogli in navrgel, da si bo za olimpijski zajtrk pred tekmama, vsaj po navadi je tako, če se ne bo treba prilagajati razmeram, privoščil kosmiče, banano in jogurt. »To je najlažje, najhitreje prebavljivo in dobim dovolj energije za ves dan.« Sedemindvajsetletnik je še dodal, da se ne boji nikogar od tekmecev. »S komer koli se bom pač že pomeril, vem, kaj je moja naloga.« Glede olimpijskih iger je še dodal, da so same nastavitve deske že končane. »Tako sem se odločil že pred prvimi tekmami, prizadevam si, da med samo sezono ni dvomov o opremi. Edino, kar sem zdaj storil, je, da sem poskrbel, da so smučarski čevlji malce trdnejši, ampak to funkcionira, sodeč po rezultatih. Menim, da je to samo plus,« je olimpijski naskok na žlahtno kovino napovedal svetovni prvak.

Deli s prijatelji